Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Θρυαλλίδα τα επεισόδια στη Λέσβο



Προάγγελος όσων πρόκειται να επακολουθήσουν και σε άλλα σημεία φιλοξενίας προσφύγων ήταν τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Μεγάλη Τρίτη στο hotspot στη Μόρια, όπου άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων παραμένουν εγκλωβισμένοι για περισσότερο από έναν μήνα, παρά τη νομοθεσία.
Στα κλειστά hotspots, σε κέντρα κράτησης ή και στον δρόμο βρίσκονται 380 ασυνόδευτοι ανήλικοι (από την ομάδα των οποίων ξεκίνησαν τα επεισόδια στη Μόρια), καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι υπάρχει χρηματοδότηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έως το τέλος της εβδομάδας οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από τη Μόρια θα μεταφερθούν σε camp στο νησί, υπό την εποπτεία των οργανώσεων Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Save the children και ΜΕΤΑδραση.



Σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Μόρια, ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας (που βρισκόταν στη Μόρια με τον Ολλανδό ομόλογό του) δήλωσε «είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα ότι προσπαθούνε όμως πολύ». Προσέθεσε ότι η Ελλάδα «θα τους φερθεί με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ε.Ε., και θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλο». Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα, το παιχνίδι θα παιχτεί από την ικανότητά μας να τα αντιμετωπίσουμε». Για τη χρήση βίας ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι ήταν απαραίτητη στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Είδα μια αυστηρότητα, που όμως ήταν αναγκαία», εξήγησε. Πάντως, όσον αφορά στα 24 άτομα που τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, οι οποίοι το ίδιο βράδυ επέστρεψαν στην εγκατάσταση, σύμφωνα με μαρτυρίες νοσηλευτών από το νοσοκομείο, έφεραν τραύματα από τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Οι ταραχές χθες στη Μόρια, όπου παραμένουν υπό περιορισμό 3.000 άτομα για αρκετές εβδομάδες, ξεκίνησαν από την πτέρυγα των ασυνόδευτων ανηλίκων περίπου 100 άτομα, τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε να φιλοξενούνται σε άλλες δομές, εκτός hotspot. Σχετικό πρόγραμμα ενοικίασης διαμερισμάτων στη Λέσβο έχει αναλάβει η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ (στην οποία έχει δοθεί και η σχετική χρηματοδότηση), σε συνεργασία με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ηλιαχτίδα». Οπως αναφέρει η Υπάτη Αρμοστεία, στη Λέσβο υπάρχουν διαθέσιμες 60 θέσεις σε χώρους φιλοξενίας (για παιδιά και ενήλικες), οι οποίες όμως ακόμα δεν έχουν «μοιραστεί» από το αρμόδιο κρατικό ΕΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης). Σύμφωνα με αξιωματούχο από το υπουργείο Εργασίας, υπεύθυνο του τομέα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει, προς το παρόν, προσωπικό για να λειτουργήσουν οι συγκεκριμένες «θέσεις».

Μεταβατική λύση

Οι ανήλικοι θα μεταφερθούν άμεσα από το hotspot στη Μόρια σε camp, υπό την εποπτεία ΜΚΟ. «Πρόκειται για μεταβατική λύση, έως ότου οργανωθούν οι δομές φιλοξενίας», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος. Ο σχεδιασμός των «μεταβατικών» εγκαταστάσεων για ανηλίκους θα εφαρμοστεί και σε άλλες περιπτώσεις (π.χ., Αμυγδαλέζα), ενώ έως το τέλος Μαΐου το ΕΚΑ αναμένεται να έχει δημιουργήσει 200 θέσεις για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στην Ειδομένη παραμένουν πάνω από 10.000 μετανάστες, ωστόσο χθες ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε ότι θα μεταφερθούν 4.500 άτομα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες σε τέσσερις χώρους που δημιουργούνται έξω από τη Θεσσαλονίκη και στο κέντρο φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια. Πρόκειται για το πρώην εργοστάσιο EXELΚA στο Ωραιόκαστρο και τρεις χώρους στο Καλοχώρι: ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Στο λιμάνι του Πειραιά παραμένουν 2.707 άτομα. Χθες επέστρεψαν στην Τουρκία 12 Σύροι με αεροσκάφος που είχε μισθωθεί από τον Frontex. Δεν είχαν υποβάλει αίτημα ασύλου και είχαν διατυπώσει αίτημα επιστροφής.

http://www.kathimerini.gr/858056/article/epikairothta/ellada/se-allo-kentro-oi-anhlikoi-prosfyges

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου