Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

ΟΡΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ Νέα σκληρά μέτρα για τους πρόσφυγες από την Αυστρία




Ο νέος νόμος επιτρέπει στους αυστριακούς συνοριοφύλακες να απαγορεύουν την είσοδο ακόμα και σε ανθρώπους που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία, εάν η Βουλή κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω μεγάλου αριθμού αφίξεων.
Επίσης, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οι Αρχές θα μπορούν να επαναπροωθήσουν τους νέους αφιχθέντες στα σύνορα. Θα εξαιρούνται μόνο όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι κινδυνεύουν να υποστούν διωγμούς στις χώρες από τις οποίες μετέβησαν στην Αυστρία και όσοι έχουν στενούς συγγενείς που ήδη κατοικούν σε αυστριακό έδαφος.

Ο νέος νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε με 98 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, περιορίζει επίσης σε τρία χρόνια την διάρκεια της χορήγησης προστασίας σε αυτούς στους οποίους χορηγείται άσυλο, μέτρο που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.
Κόμματα της αντιπολίτευσης και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν καταδικάσει τον νέο νόμο, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες να καταγγέλλει ότι στην πράξη αφαιρεί έναν από τους πυλώνες προστασίας των προσφύγων.
Ωστόσο, ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόμποτκα τόνισε ότι η Βιέννη δεν έχει άλλη επιλογή όσο «τόσα πολλά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί» ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές εισροές. «Δεν μπορούμε να επωμιστούμε το βάρος όλου του κόσμου», είπε.Αν και στην αρχή της προσφυγικής κρίσης η Αυστρία υποδέχτηκε χιλιάδες πρόσφυγες, από τα τέλη του 2015 έχει γίνει ο κύριος εκπρόσωπος μίας σκληρής ευρωπαϊκής γραμμής. Έθεσε πλαφόν στις θέσεις ασύλου που θα προσφέρει κάθε χρόνο, στις 37.500, και επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους που οδήγησαν σε ντόμινο κλεισίματος συνόρων που εν τέλει παγίδευσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα.
Το 2015 η Αυστρία έλαβε 90.000 αιτήσεις για άσυλο, το δεύτερο υψηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Εν τω μεταξύ, οι αυστριακές Αρχές έχουν αρχίσει εργασίες στο πέρασμα του Μπρένερ, στα σύνορα με την Ιταλία, ώστε να επιβάλουν ελέγχους σε ενδεχόμενο μαζικής άφιξης ανθρώπων από το νότο.
Αιτία είναι οι φόβοι ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται και πάλι οι διαδρομές μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.
Έξαλλη η Ιταλία
Η ψήφιση των παραπάνω μέτρων αλλά και οι έλεγχοι στο Μπρένερ προκάλεσαν την οργή της γειτονικής Ιταλίας με τον Ματέο Ρέντσι να ανακοινώνει μέσω της ιστοσελίδας του ότι το σχέδιο της Αυστρίας αντιβαίνει «με τρόπο επαίσχυντο στους κανονισμούς της Ευρώπης όπως επίσης στην ιστορία, στη λογική και στο μέλλον».Ο Ιταλός πρωθυπουργός επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που έφθασαν στην Ιταλία δια πλέοντας τη Μεσόγειο δεν είναι μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2015 και το 2014 και υποστήριξε ότι ακριβώς αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο συναγερμός που έχει κηρυχθεί για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι «υπερβολικός».
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί το γεγονός ότι η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο να ανεγείρει ένα συνοριακό φράκτη στο πέρασμα Μπρένερ, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας του Τιρόλου, σύμφωνα με την εφημερίδα Tiroler Tageszeitung.

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/nea_sklira_metra_gia_tous_prosfyges_apo_tin_austria-64368780/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου