Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Τα ειρηνοδικεία σε κατάσταση εμφράγματος από τις χιλιάδες υποθέσεις


Με «οξύ έμφραγμα» απειλείται και η Δικαιοσύνη από τις υποθέσεις των «υπερχρεωμένων νοικοκυριών» αλλά και τις επερχόμενες κατασχέσεις που επιβαρύνουν Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία.

Μόλις πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των νέων 194 δοκίμων ειρηνοδικών που πέτυχαν στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από τα τέλη του 2014, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες μεταθέσεις για να ενισχυθούν τα πιο επιβαρυμένα δικαστήρια.
Η «έκρηξη» των εκκρεμοτήτων στα Ειρηνοδικεία σχετίζεται και με την παράλληλη εφαρμογή δύο δικονομικών συστημάτων για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά», αφού υπήρξαν και προσδιορισμοί υποθέσεων ακόμα και στο 2032! Παράλληλα προστέθηκαν υποθέσεις οροφοκτησίας, διαφορές ιδιοκτητών, ενώ και οι κατασχέσεις ακινήτων (και οι σχετικές ανακοπές) θα διευρύνουν το πρόβλημα.
Από επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι εκκρεμείς τον περασμένο Σεπτέμβριο 357.007 υποθέσεις έφθασαν στις 31-12-15 τις 387.817 (καθώς διεκπεραιώθηκαν το διάστημα αυτό 59.006 υποθέσεις, αλλά εισήχθηκαν 104.000 καινούργιες), ενώ από 1-1-16 έχει σημειωθεί νέα «έκρηξη».
Σε σχετικό υπόμνημα υπογραμμίζεται η αύξηση των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία την τελευταία 3ετία σε ποσοστό περίπου 60%, ενώ γίνεται αναφορά και στις θλιβερές διαπιστώσεις διεθνών εκθέσεων για τον διπλασιασμό της πρωτόδικης επίλυσης αστικών και εμπορικών διαφορών στη χώρα μας, με συνέπεια να κατατάσσεται στις πέντε τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, ενώ είναι προτελευταία στον ρυθμό επίλυσης διαφορών, έχοντας το 4ο πιο αργό σύστημα εκδίκασης εμπορικών υποθέσεων α' βαθμού στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν...

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/ta_eirinodikeia_se_katastasi_emfragmatos_apo_tis_xiliades_ypotheseis-64368962/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου