Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δήμουςΔεσμεύσεις τραπεζικών λογαρισμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές που έφτασαν περίπου τις 3800 δεσμεύτηκαν με εντολή του ταμία του δήμου Βύρωνα.
Η αυστηρή νομοθεσία και οι ευθύνες στους δημοτικούς υπαλλήλους σε περίπτωση απειθαρχίας έχουν δημιουργήσει παρόμοια προβλήματα σε πολλούς δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», πριν από τα Χριστούγεννα, δεκάδες εκατοντάδες δημότες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία για μικροοφειλές, βρέθηκαν με κλειδωμένους λογαριασμούς μέχρι να γίνει η παρακράτηση της οφειλής τους. Σύμφωνα με τον Δήμο Βύρωνα, οι υπάλληλοι ήταν υποχρεωμένοι από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσουν στις διαδικασίες αυτές, ενώ είχαν νωρίτερα ειδοποιήσει τους δημότες, με αρκετούς να εντάσσονται στο ευνοϊκό καθεστώς των 100 δόσεων.
Από τα 3.800 κατασχετήρια, τα 2.500 αφορούν οφειλές από 70 έως 200 ευρώ, περίπου 600 κατασχετήρια από 200 ευρώ έως 1.000 ευρώ και οι υπόλοιπες οφειλές φτάνουν και τις 140.000 ευρώ. «Τον Ιούνιο κατά τη διάρκεια του καταστατικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις υπηρεσίες του δήμου ζήτησε να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειες για τις οφειλές πριν από το 2013, οι οποίες το 2018 θα διαγράφονταν.
Ενημερώσαμε τους οφειλέτες, αρκετοί εκ των οποίων μπήκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων», εξηγεί ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και άλλοι δήμοι. «Είναι ζήτημα υπηρεσιακών παραγόντων και όχι της πολιτικής ηγεσίας του εκάστοτε δήμου. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός. Αν τα χρέη των δημοτών παραγραφούν στην πενταετία, ο διευθυντής και όλο το τμήμα που χειρίζεται τη διαδικασία έχουν την ευθύνη να αποδοθούν τα ποσά οφειλής. Ως ΚΕΔΕ έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών τόσο να αυξηθεί το ποσό από το οποίο ξεκινούν οι δεσμεύσεις όσο και οι δόσεις εξόφλησης, μιας και η ρύθμιση αυτή είναι απαίτηση από την τρόικα. Η σκληρή νομοθεσία και οι ευθύνες που απορρέονται από αυτήν ξεφεύγουν από την εκάστοτε πολιτική βούληση διευκόλυνσης των δημοτών», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης.
Ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Βύρωνας Καθαρή Πόλη» Παναγιώτης Κόνσουλας κατηγορεί τη δημοτική αρχή ότι από τις 30 Νοεμβρίου που έληξε η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έγινε ενημέρωση στους πολίτες ότι άμεσα θα ξεκινήσουν οι δεσμεύσεις λογαριασμών, ενώ την ίδια στιγμή έχουν καταγραφεί πολλές καταγγελίες ότι δημότες δεν ενημερώθηκαν για τις οφειλές τους.
«Η δημοτική αρχή, που ισχυριζόταν ότι στέκεται στο πλευρό των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών, προχώρησε δέκα μέρες πριν από τα Χριστούγεννα σε μια κίνηση η οποία αποδεικνύει την αδιαφορία της προς όλους όσους συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα» τονίζει ακόμη.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου