Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Εργασιακός μεσαίωνας... από τα Lidl



Η... βραβευμένη (ως εργοδότρια) εταιρία καταγγέλλεται από το προσωπικό της για χυδαία εκμετάλλευση και εκφοβισμούς
ΜΕΡΟΣ 6ο
Της
Μαρίας Παναγιώτου 

Ερευνα: Ντίνα Ιωακειμίδου,
Ειρήνη Μιλή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Οι τρόποι παραπλάνησης των καταναλωτών
Εκτός από το ερώτημα τι ποιότητα έχουν τα τρόφιμα που φτάνουν στα πιάτα μας από πολυεθνικές εταιρίες, όπως τα Lidl, που πουλούν σε χαμηλές τιμές προϊόντα είτε από το εξωτερικό είτε δικής τους συσκευασίας, ένα από τα θέματα που μας απασχόλησε εξίσου ήταν και το εργασιακό καθεστώς που προσφέρουν στους υπαλλήλους τους.

Η χρονιά που φεύγει σε λίγες μέρες, για παράδειγμα, έφερε μία διάκριση για τη γερμανική αλυσίδα καταστημάτων Lidl. Το «ανεξάρτητο», όπως αυτοαποκαλείται, Ινστιτούτο Top Employers, που έχει έδρα στο Αμστερνταμ και το οποίο εννοείται πως «πιστοποιεί σε ετήσια βάση τους δυναμικότερους εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι ξεχωρίζουν για τον προσανατολισμό και την υποστήριξη των εργαζομένων τους αλλά και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που τους προσφέρουν», πιστοποίησε και την εταιρία Lidl ως «Top Employer», δηλαδή ως κορυφαία εταιρία για να δουλεύει εκεί ένας εργαζόμενος. «Ενα πολύ καλό εργασιακό περιβάλλον με αλληλοσεβασμό και συνεργάτες που έχουν κίνητρα είναι για εμάς πολύ σημαντικές παράμετροι, γι' αυτό και είμαστε περήφανοι για τη διάκριση “Top Employer” Ελλάδας και “Top Employer Ευρώπης”» δήλωσε η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Νικολέττα Κολομπούρδα.

«Ως εργοδότης, πιστεύουμε ότι είναι στη δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε ελκυστικές εργασιακές συνθήκες για τους περισσότερους από 5.000 εργαζομένους μας στην Ελλάδα. Γιατί μέσω της δέσμευσής τους παρέχουν τη βάση για την επιτυχία της επιχείρησής μας» συμπλήρωσε η κυρία Κολομπούρδα.
Εκτός από την Ελλάδα, η Lidl διακρίθηκε με τα βραβεία «Τop Employer» στη Γερμανία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Εμείς αναζητήσαμε του ίδιους τους εργαζομένους για να δούμε εάν το Ινστιτούτο Top Employers πιστοποίησε δικαιωματικά τη γερμανική αλυσίδα Lidl.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Δουλεύουμε παραπάνω ώρες από όσες πληρωνόμαστε. Και δεν μπορούμε να πούμε και πολλά, γιατί θα μας απολύσουν. Οι περισσότεροι φοβούνται και δεν μιλούν. Κανείς δεν τολμά να τους πει κουβέντα. Φυσικά τα κάνουν όλα αυτά γιατί έχουμε ανάγκη από δουλειά και δεν βρίσκουμε εύκολα αλλού. Εμένα -πέραν των παραπάνω- με ενοχλεί πάρα πολύ ο τρόπος που εκφράζονται οι ανώτεροι και η πολιτική της εταιρίας. Πατούν πάνω στον βασικό μισθό της χώρας για νεαρά άτομα και σκοπεύουν να προσλάβουν μόνο τέτοια, ειδικά αν είσαι παλιός. Εκεί μας έχουν καταντήσει. Και να καταλάβεις, εγώ έχω σπουδάσει και δεν έβρισκα στο αντικείμενό μου. Αναγκάστηκα να δεχτώ αυτήν τη δουλειά και ό,τι ακολουθεί μετά από αυτό λόγω ανάγκης. Μια Επιθεώρηση Εργασίας τούς χρειάζεται. Να το γράψεις αυτό!» μας αναφέρει ένας από τους εργαζομένους σε κατάστημα του νομού Αχαΐας, που για ευνόητους λόγους επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου