Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Πλήθος μαχητικών στη Ν. Κορέα - Στο «χείλος του πολέμου« η χερσόνησος απαντά η Πιονγιάνγκ


Τη Δευτέρα, μαχητικά αεροσκάφη F-22 απογειώθηκαν στον ουρανό της Νότιας Κορέας για να ξεκινήσουν ασκήσεις μάχης, που σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, οδηγούν τη χερσόνησο στο χείλος του πολέμου.
Ένας αξιωματούχος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, δήλωσε πως τα κορυφαίας τεχνολογίας F-22, θα σμίξουν με τα F-35 της Αεροπορίας και του Σώματος Πεζοναυτών, σε αυτό που θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη συγκέντρωση μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς στη Νότια Κορέα.
Τα μαχητικά F-22 και F35 που διαθέτουν την τεχνολογία απόκρυψης Στελθ, είναι ανάμεσα στα 230 αεροσκάφη που ανήκουν σε ΗΠΑ και Νότια Κορέα, τα οποία θα συμμετάσχουν στην εναέρια πολεμική άσκηση ετοιμότητας Vigilant Ace 2018.
Η άσκηση ξεκινάει λίγες μέρες αφότου τα στρατόπεδα της Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ, δήλωσαν επίσημα πως οι πιθανότητες πολέμου αυξάνονται.
Η Βόρεια Κορέα περιορίστηκε σε δύο φράσεις. Το Σάββατο, το Υπουργείο Εξωτερικών της ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «παρακαλάει για πυρηνικό πόλεμο», μέσω ενός «ανυπολόγιστα επικίνδυνου ρίσκου που παίρνει σχετικά με τη χερσόνησο της Κορέας».
Μία μέρα μετά, ένα ρεπορτάζ από την εφημερίδα της Πιονγιάνγκ, Rodong Sinmun, ανέφερε πως οι ασκήσεις ετοιμότητας που θα διεξάγουν από κοινού ΗΠΑ και Νότια Κορέα, από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή, είναι μια «επικίνδυνη πρόκληση» που ωθεί την περιοχή «στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».
Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εθνικός σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Χ.Ρ. ΜακΜάστερ, δήλωσε το Σάββατο πως οι πιθανότητες για πόλεμο στην Κορεατική χερσόνησο, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα. «Νομίζω ότι αυξάνονται κάθε μέρα, που σημαίνει ότι γίνεται αγώνας δρόμου για να λύσουμε το πρόβλημα», δήλωσε μπροστά σε ένα κοινό, στο Ινστιτούτο για την Εθνική Άμυνα της χώρας, Reagan National Defense Forum.
Ο ΜακΜάστερ προέβη στην προαναφερθούσα δήλωση, όταν ρωτήθηκε αν οι πιθανότητες πολέμου αυξήθηκαν μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, που διεξήχθη ξημερώματα Τετάρτης. «Υπάρχουν τρόποι επίλυσης του προβλήματος που δεν περιλαμβάνουν ένοπλες διαμάχες, αλλά πρόκειται για αγώνα δρόμου, γιατί πλησιάζει όλο και περισσότερο και τα περιθώρια στενεύουν», ανέφερε ο ΜακΜάστερ, μιλώντας για τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν.
Με κάθε πυραυλική ή πυρηνική δοκιμή, ο Κιμ αυξάνει τις δυνατότητες της χώρας του, σύμφωνα με τον ΜακΜάστερ.
Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ, Λίντσεϊ Γκράχαμ, δήλωσε στην ενημερωτική εκπομπή CBS News πως τα βήματα προόδου της Βόρειας Κορέας στη στρατιωτική τεχνολογία αυξάνουν τις πιθανότητες προληπτικού πολέμου. «Νομίζω ότι μας τελειώνει ο χρόνος», ανέφερε. Επίσης, είπε πως θα παροτρύνει το Πεντάγωνο να μη στείλει στρατιωτικά προστατευόμενα μέλη στη Νότια Κορέα. «Είναι τρελό να στείλουμε συζύγους και παιδιά στη Νότια Κορέα, δεδομένου των προκλήσεων της Βόρειας. Έτσι, λοιπόν, θέλω να σταματήσει αυτή η κατάσταση. Μάλιστα, νομίζω πως τώρα είναι ο καιρός να απομακρύνουμε τα προστατευόμενα μέλη που βρίσκονται ήδη στη Νότια Κορέα».
Η εναέρια πολεμική άσκηση ετοιμότητας ξεκινά
Εντωμεταξύ, έξι F-22 Raptor της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), τα καλύτερα μαχητικά με τεχνολογία Στελθ που έχει να διαθέσει η Ουάσιγκτον, έφτασαν την Κυριακή στη Νότια Κορέα για να λάβουν μέρος στη Vigilant Ace 2018, που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την πολεμική αποτελεσματικότητα της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.
Πέρα από τα 230 αεροσκάφη, το προσωπικό που θα συμμετάσχει στην άσκηση, ανέρχεται στα 12.000 άτομα, σύμφωνα με τοποθέτηση της ΑΠΑ. «Τα Αμερικανικά αεροσκάφη που έχουν προσγειωθεί στη Νότια Κορέα περιλαμβάνουν έξι F-22, έξι F-35 και έξι EA-18G», δήλωσε ένας αξιωματούχος για την άμυνα της Νότιας Κορέας στο CNN. «Πάνω από δέκα F-15C και F16 έχουν παραταχθεί για την άσκηση».
Όλα αυτά τα αεροσκάφη θα μείνουν στη Νότια Κορέα για μία εβδομάδα. Στο σμήνος που θα συμμετάσχει στην άσκηση, θα προστεθούν περισσότερα F-35b (η έκδοση του F-35 του Σώματος Πεζοναυτών που έχει ως έδρα του, την Ιαπωνία), καθώς και βομβαρδιστικά B-1, αλλά και ανιχνευτικά αεροσκάφη E-3 που διαθέτουν ραντάρ τεχνολογίας AWAC, τα οποία και θα γυρίσουν στις βάσεις τους μετά το πέρας της άσκησης.
Αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μαχητικά στελθ είναι που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Πιονγιάνγκ. Ενισχυμένα με την πιο προηγμένη τεχνολογία απόκρυψης στον κόσμο, τα μαχητικά F-22 και F-35 λογικά θα ηγούνταν μιας πιθανής εναέριας επίθεσης στη Βόρεια Κορέα, αν οι χώρες χρησιμοποιούσαν όντως τις ένοπλες δυνάμεις τους για να βλάψουν η μία την άλλη.
Και μπορεί η ο στρατός της Βόρειας Κορέας να διαθέτει ικανότατο αντί-αεροπορικό οπλισμό, όμως τα συστήματα εντοπισμού τους δε θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τα μαχητικά στελθ πριν να είναι πολύ αργά.
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Rodong Sinmun αναφέρει ότι τα εναέρια πολεμικά παιχνίδια δείχνουν πως «οι κινήσεις του εχθρού προς την έναρξη πυρηνικού πολέμου έχουν φτάσει σε επικίνδυνο επίπεδο. Είναι μια ανοιχτή πρόκληση προς τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, που μπορεί να προκαλέσει το ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου ανά πάσα στιγμή». Επίσης, προέβη σε λεονταρισμούς αναφορικά με την παρουσία των μαχητικών στελθ. «Τα μαχητικά στελθ, για τα οποία καυχιέται τόσο πολύ ο εχθρός, θα αντιμετωπιστούν με την ίδια ευκολία που αντιμετωπίζονται τα πολεμικά αεροσκάφη ξεπερασμένης τεχνολογίας».
Η Βόρεια Κορέα απειλεί την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ
Η άσκηση διεξάγεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε έναν διηπειρωτικό, βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος και σύμφωνα με ισχυρισμούς, μπορεί να φτάσει μέχρι τα ενδότερα των ΗΠΑ.  Ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε πως η τεχνική ανάλυση της πτήσης του πυραύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά «Η Βόρεια Κορέα είχε προβλήματα με την επάνοδο του πυραύλου». Είναι πιθανόν πως ο πύραυλος, που έφτασε σε μεγαλύτερο ύψος από κάθε άλλο πύραυλο που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα στο παρελθόν, παρουσίασε βλάβες όταν ξαναμπήκε στην ατμόσφαιρα τής Γης.
Παρόλα αυτά, η ικανότητα του νέου πυραύλου να πετάξει ψηλότερα και μακρύτερα από όλους τους άλλους, σηματοδοτεί την πρόθεση της Βόρειας Κορέας να κατασκευάσει όπλα που θα μπορούν να επιτεθούν στις ΗΠΑ.
Ο ΜακΜάστερ είχε δηλώσει ότι πολύ δύσκολα θα άλλαζε ο Κιμ τη συμπεριφορά του, «χωρίς κάποιες δραστικές αντιδράσεις με τη μορφή σφοδρών κυρώσεων, καθώς και την ολοκληρωτική εφαρμογή των ήδη ισχυουσών κυρώσεων».
Ζήτησε από την Κίνα να κάνει περισσότερα, παραδείγματος χάριν, να σταματήσει το εμπόριο πετρελαίου με τη Βόρεια Κορέα. «Δε ζητάμε από την Κίνα να κάνει κάποια χάρη, ούτε σε εμάς, ούτε σε κανέναν άλλον. Ζητάμε από την Κίνα να πράξει με γνώμονα το συμφέρον της Κίνας, όπως θα έπρεπε, ενώ πιστεύουμε όλο και περισσότερο πως το άμεσο συμφέρον της Κίνας, είναι να κάνει περισσότερα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου