Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Όλα με τον Ερντογάν δύσκολα: Κρίσιμη για Ελλάδα και Κύπρο η επίσκεψη, ανησυχία από ΗΠΑ



DECEMBER 3,2017

Tου Κώστα Βενιζέλου

Κρίσιμη για την παραπέρα πορεία των ελλαδοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού θεωρείται η επίσκεψη στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Αθήνα και η Λευκωσία καθώς και τρίτες χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμούν πως τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα θα συνιστούν πρόκριμα για την παραπέρα πορεία των ανοικτών θεμάτων.

Οι δυσκολίες στον καταρτισμός της ημερησίας διάταξης των συνομιλιών  αλλά και του προγράμματος  της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου, δείχνουν σε μεγάλο βαθμό τις προθέσεις του επίσημου επισκέπτη, που αναμένεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 και 8 Δεκεμβρίου.

 Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να διατηρήσει κανάλια επικοινωνίας με την Τουρκία αναγνωρίζοντας πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Από πλευράς της Αθήνας αναμένεται πως, μεταξύ άλλων, θα τεθούν τα πιο κάτω ζητήματα :


Πρώτο, το θέμα της Ασφάλειας. Η Ελλάδα θέλει να ανιχνεύσει τις τουρκικές προθέσεις κατά πόσο δηλαδή, υπάρχει διαφοροποίηση.
 Δεύτερο,  θα θέσει το ζήτημα της προετοιμασίας πριν από μια νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό. Η Αθήνα ευνοεί την έναρξη προκαταρκτικών συζητήσεων σε πολιτικό επίπεδο.
Τρίτο, θα εγείρει το ζήτημα των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων από αέρος και θαλάσσης. Δεν αποκλείεται η ελληνική πλευρά να εγείρει το θέμα της αποφυγής προκλήσεων από τους Τούρκους στην κυπριακή ΑΟΖ ενόψει και των ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Τέταρτο, θα συζητηθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, που έχουν παγώσει λόγω της συμπεριφοράς της Άγκυρας.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει, πάντως, θέσει τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί ο κ. Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στη Θράκη. Το ζήτημα της συμπεριφοράς Ερντογάν, προφανώς και δεν περνά μέσα από συμφωνίες ή σεβασμό του επισκέπτη στα διπλωματικά θέσμια καθώς ο συγκεκριμένος λειτουργεί πάνω και πέραν από αυτά.

Αυτό το απέδειξε, άλλωστε και κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες με πρωταγωνιστές τους μπράβους του. Την ίδια ώρα, είναι προφανές πως το γεγονός ότι οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας διανύουν τη χειρότερή τους φάση, τούτο περιορίζει τις όποιες πιθανότητες άσκησης επιρροής της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα. Τούτο παραδέχονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ:


 Ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας στις 7 και 8 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας κατά την διάρκεια της επίσκεψης θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά θέματα. Την σχετική επίσημη πρόσκληση επέδωσε χθες το πρωί ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, στον εδώ πρέσβη της Τουρκίας Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.



http://mignatiou.com/2017/12/ola-me-ton-erntogan-diskola-anisichia-apo-ipa-prokrima-gia-tin-poria-kipriakou-i-episkepsi/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου