Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Λικέρ σοκολάτας



Δύο εκδοχές για διπλή απόλαυση. Με το διάφανο φτιάχνουμε πρωτότυπα κοκτέιλ, ενώ το κρεμώδες το γευόμαστε σκέτο με πάγο, ως επιδόρπιο, μετά το δείπνο.
Πρέπει να ομολογήσω ότι ανακάλυψα τα λικέρ σοκολάτας πολύ αργά, γιατί, ενώ λάτρευα και λατρεύω με πάθος τη σοκολάτα, δεν τρελαίνομαι για γλυκά και κρεμώδη λικέρ. Μέχρι που πριν από μερικά χρόνια έφτασε στα χέρια μου, ή μάλλον στο ποτήρι μου, ένα λικέρ γαλλικής προελεύσεως, που λεγόταν Amade ChocOrange. Πικρή γευστική σοκολάτα και άρωμα κόκκινου πορτοκαλιού σε αλκοολική βάση triple sec oranges. Αυτή ήταν η γευστική αιτία που με έκανε να στρέψω την προσοχή μου στα λικέρ σοκολάτας και, όπως ήταν φυσικό, άρχισα να ψάχνω.
Λένε λοιπόν πως το big boom έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η σοκολατομανία άρχισε να κυριεύει τον κόσμο. Αναφορές, όμως, βρίσκουμε ήδη στη Γαλλία του 17ου αι. Στη Νέα Αγγλία της Αμερικής, κάπου στα μέσα του 18ου αι., έφτιαχναν ένα κρασί με σέρι, πόρτο, ζάχαρη και σοκολάτα. Τον 19ο αι., στη Γαλλία και πάλι, μιλούσαν για ratafia de chocolat, δηλαδή για καρπούς κακάου που εκχυλίζονται σε κάποιο δυνατό απόσταγμα. Ενώ, ως γνωστόν, το 1954 στην Αυστρία, στο Σάλτζμπουργκ συγκεκριμένα, η εταιρεία Η.C. Koning άρχισε να πειραματίζεται με την παρασκευή ενός ποτού σοκολάτας, με αποτέλεσμα το 1981 να λανσάρει παγκοσμίως το Mozart, το πρώτο λικέρ του είδους. Στην αγορά βρίσκουμε δύο ειδών λικέρ σοκολάτας: α) τα διάφανα, που προέρχονται από απόσταξη και εκχύλιση κόκκων κακάου και οινοπνεύματος. β) τα κρεμώδη, που προέρχονται από ανάμειξη σοκολάτας, αποστάγματος και αρωματικών και περιέχουν κρέμα γάλακτος ή γάλα.


http://www.kathimerini.gr/936499/article/gastronomos/gastronomia/liker-sokolatas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου