Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Πήραν συμφωνία και έδωσαν τρίτεκνους, ΔΕΗ, πλειστηριασμούς



Με θυσία τα επιδόματα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, τον ΦΠΑ στα νησιά, τις τέσσερις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και τους πλειστηριασμούς ακινήτων, η κυβέρνηση έκλεισε σε χρόνο-εξπρές τη συμφωνία με τους δανειστές σε τεχνικό επίπεδο - πρωτοφανές στα χρονικά των διαπραγματεύσεων. 
Από την αρχή των διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αποφασισμένη να κλείσει χωρίς κόκκινες γραμμές και χρονοβόρες διαδικασίες καυτούς πολιτικά φακέλους επιχειρώντας να διαχειριστεί επικοινωνιακά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση,ς που είναι βασικό μέρος του αφηγήματός της για την έξοδο στις αγορές και την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου. Σε μια στιγμή μάλιστα που το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά από την υπόθεση Καμμένου με την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και οι πλειστηριασμοί στοιχειώνουν την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίμου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα να παίξει το χαρτί της συμφωνίας με τους δανειστές για να αλλάζει τη βαριά πολιτική ατζέντα.

Συμβιβασμοί

Σε κάθε περίπτωση όμως οι συμβιβασμοί σε ΔΕΗ και πλειστηριασμούς, αναμφίβολα, θα δοκιμάσουν τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα οι οποίες είναι ήδη εύθραυστες. Ενδεικτικό είναι ότι για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ έχουν προαναγγελθεί έντονες αντιδράσεις από τους 1.900 εργαζομένους ενώ οι πλειστηριασμοί ακινήτων που θα πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας το 2018 θα φέρουν την κυβέρνηση αντιμέτωπη με την κοινωνία. Μάλιστα, με βάση τις δεσμεύσεις στο Staff Level Agreement, η κυβέρνηση καλείται άμεσα να ψηφίσει διάταξη νόμου με την οποία θα προβλέπονται αυτεπάγγελτες διώξεις για όσους παρεμποδίζουν τη διενέργεια των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα θα πρέπει να φροντίσει για την αστυνομική περιφρούρηση των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία.
Η τεχνική συμφωνία θα παρουσιαστεί σήμερα στο Eurogroup ενώ για την κυβέρνηση ξεκινάει ο μαραθώνιος για τη σύνταξη των νομοθετικών διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων που θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία και θα κλείσουν τα προαπαιτούμενα. Ολα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι το πρώτο Eurogroup του 2018 στις 22 Ιανουαρίου όπου αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της επόμενης δόσης περίπου 5,5 δισ. ευρώ. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διαδικασία της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Από το Σάββατο έχει ξεκινήσει το επικοινωνιακό παιγνίδι του Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν και αρκετά «θετικά στοιχεία» για την Ελλάδα στη συμφωνία.
Ενα από αυτά, εξηγούσε η Θεανώ Φωτίου, είναι η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για τα επιδόματα τέκνων, γεγονός που απέφερε ενίσχυση για τις οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά. Αυτό που δεν λέει όμως η Θεανώ Φωτίου είναι ότι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, ειδικά αυτοί με τα μεσαία εισοδήματα, συγκαταλέγονται σε κάθε περίπτωση στους χαμένους της τρίτης αξιολόγησης. Το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί που εισέπρατταν μέχρι σήμερα έκανε φτερά.

ΦΠΑ στα νησιά

Τα μηνύματα δεν είναι θετικά ούτε για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σήμερα σε 32 νησιά του Αιγαίου. Το ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά φαίνεται πως μετράει μέρες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μπορεί να δηλώνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες αλλά το πιθανότερο είναι από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο ΦΠΑ στα νησιά, στα οποία περιλαμβάνονται η Μυτιλήνη, η Σάμος και η Κως που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφυγικών ροών, θα αυξηθεί κατά 30% και θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες. Το έδαφος για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα νησιά προετοιμάζει ο  υπουργός Οικονομικών και μιλάει από τώρα για την ενίσχυσή τους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 
ΔΕΗ. Η κυβέρνηση κάνοντας άτακτη υποχώρηση από τις αρχικές θέσεις που είχε διατυπώσει στο παρελθόν συμφώνησε να προχωρήσει εντός του 2018 στην πώληση τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα η πώληση θα αφορά τη Μελίτη Ι στη Φλώρινα, τις μονάδες Μεγαλόπολη 3 και 4 στην Αρκαδία και την άδεια για την κατασκευή και λειτουργία της Μελίτης ΙΙ  στη Φλώρινα. 
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, ενώ οι πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους ξεκινούν εντός της εβδομάδας. 
Εχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη ενώ οι αντιδράσεις ενισχύονται και από το γεγονός ότι εκτός από την πώληση των μονάδων η κυβέρνηση δεν έχει κάνει σαφές κατά πόσο θα διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίες. Εντονη ήταν η αντίδραση του υπεύθυνου της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές Γιάννη Μανιάτη, που άσκησε δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση: «Ο Α. Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται περήφανος. Αυτός και οι υπουργοί του κατάντησαν τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, ενεργειακό νάνο, και ξεπουλούν κομμάτι κομμάτι τα ιμάτιά της. Σε τιμές εξευτελιστικές, σε τιμές προδοτικές για την περιουσία του ελληνικού λαού, πωλούν το 40% του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ, χωρίς καμία ελάφρυνση από τις αντίστοιχες δανειακές υποχρεώσεις και μάλιστα με δέσμευση ότι το "μη αναγκαίο προσωπικό" που δεν θα χρειάζονται οι ιδιώτες στις μονάδες που πωλούνται θα το μισθοδοτεί η ΔΕΗ». 
Παράλληλα, αποφασίστηκε το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα  έχει συμφωνηθεί η αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και να παραμείνει στην ΕΠΑ Αττικής, στην οποία πιθανόν να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό από αυτό που έχει σήμερα (51%).

Στο Eurogroup

Στο σημερινό Εurogroup το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στην εκλογή νέου προέδρου (φαβορί ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών) και η Ελλάδα αναμένεται να απασχολήσει μόνο λίγα λεπτά τη συνεδρίαση.
Ενδεικτικό των προδιαγεγραμμένα ομαλών εξελίξεων είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΕΕ στο ελληνικό πρόγραμμα Ντέκλαν Κοστέλο δεν μπήκε στον κόπο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Παρέμεινε στην Αθήνα και το απόγευμα θα μιλήσει στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5493300/phran-symfwnia-kai-edwsan-triteknoys-deh-pleisthriasmoys/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου