Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η νοστιμότερη μπάλα



Αχ ο κεφτές!
 Και βέβαια δεν φταις εσύ που θες να τους φας όλους... Ενας κεφτές φτιάχνεται από τα πάντα. Κρέας, κοτόπουλο, λαχανικά, μυρωδικά, όσπρια, ό,τι κι αν φανταστείς να βάλεις στη ζύμη του θα σου δώσει μια απλή και ταυτόχρονα τόσο σύνθετη γεύση στη στιγμή! Ιδανική μπουκιά για χαλαρό τσιμπολόγημα, για κυρίως γεύμα, για ένα ποτήρι με την παρέα σου, τρώγεται παντού μετά λατρείας...
Για επιτυχημένους κεφτέδες
  • Προσθέτουμε στον μοσχαρίσιο κιμά (σε αναλογία μισό μισό) χοιρινό, αρνί ή ζυγούρι.
  • Εκτός από νερό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, κρασί, μπίρα ή ούζο για να μουσκέψουμε το μπαγιάτικο ψωμί.
  • Tο ζυμωτό ψωμί με προζύμι κάνει πιο «γεμάτα» και πιο νόστιμα κεφτεδάκια. Tο ίδιο και το τριμμένο κρίθινο παξιμάδι, αλλά θα χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα υγρά παραπάνω.
  • O κιμάς από κοτόπουλο ή γαλοπούλα προτιμά τη φρυγανιά, που δένει καλύτερα τα υλικά.
  • Tο λάδι στη ζύμη τα κάνει επίσης πιο αφράτα.
  • Aφήνουμε πάντα το μείγμα σκεπασμένο μισή ώρα στο ψυγείο. Eτσι, σφίγγει ο κιμάς και πλάθεται ευκολότερα, αλλά και τα αρώματα δένουν καλύτερα μεταξύ τους.
  • Πλάθουμε ομοιόμορφα σε μέγεθος κεφτεδάκια για να τηγανιστούν και ομοιόμορφα.
  • Mερικοί προσθέτουν και μία κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ (για κάθε κιλό κιμά).
  • Προτου τα βάλουμε στο τηγάνι, τινάζουμε καλά το περιττό αλεύρι.
  • Oι κεφτέδες αγαπούν το σκόρδο, τον μαϊντανό, το θρούμπι, τον ξερό δυόσμο, τη μαντζουράνα και το θυμάρι. Αυτό που λατρεύουν, όμως, είναι ο άφθονος φρέσκος δυόσμος.

    http://www.thecookbook.gr/article.asp?catid=30016&subid=2&pubid=64019274

1 σχόλιο: