Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT «Παρακαλώ, να εξυπηρετηθώ μόνο από Αγγλο σερβιτόρο»



ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ BREXIT

Ανησυχητικά αυξάνονται τα κρούσματα της μισαλλοδοξίας στη Βρετανία μετά την επικράτηση του Brexit, καθώς έχουν καταγραφεί έως σήμερα περισσότερα από 6.200 εγκλήματα μίσους, μεταξύ των οποίων παρενοχλήσεις, προπηλακισμοί, ακόμα και εμπρησμοί, μια αύξηση κατά 42% σε σχέση μ' έναν χρόνο πριν.


Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης PostRefRacism, Worrying Signs και iStreetWaTch, αλλά και με βάση περιστατικά που έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία, συμμορίες «περιπολούν» σε δρόμους ζητώντας από περαστικούς να αποδείξουν ότι μιλούν Αγγλικά. Πανό και σβάστικες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Σέφιλντ, το Πλίμουθ, το Λέστερ, το Λονδίνο και στη Γλασκόβη. Μετανάστες έχουν πέσει θύματα επιθέσεων, εμπρησμών αλλά και απειλητικών μηνυμάτων. Θύματα επιθέσεων και μπούλινγκ έχουν πέσει παιδιά μεταναστών μαζί με τις μητέρες τους ? εξάλλου το ποσοστό των «εγκλημάτων μίσους» στα οποία εμπλέκονται τα παιδιά είναι 14%.
Η καταγραφή
Το πλέον ανησυχητικό, όπως επισημάνουν οι τρεις ιστοσελίδες που καταγράφουν αυτά τα περιστατικά, είναι ότι σημειώνονται ακόμα και σε πόλεις ή περιοχές που ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Για παράδειγμα, σε νοσοκομείο στην Οξφόρδη, όπου το ποσοστό υπέρ του «ναι» ήταν μεγαλύτερο του 70%, ένας Πολωνός νοσοκόμος δέχτηκε υβριστική επίθεση από ασθενή, που του είπε να «πάει πίσω, εκεί όπου ανήκει», ενώ ζήτησε άλλον νοσηλευτή.
Κι αν στην πλειονότητά τους τα περιστατικά αυτά εξαντλούνται στη λεκτική βία, συχνά εκτροχιάζονται: στο Γέοβιλ, στο Σόμερσετ, ζητήθηκε από Πολωνό να αποδείξει ότι μπορεί να μιλήσει Αγγλικά και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε τόσο άγρια που έπαθε μόνιμη βλάβη στο ένα του μάτι.
Επίσης, αρκετά μαγαζιά, κυρίως παντοπωλεία Πολωνών ή Ρουμάνων, πυρπολήθηκαν μέσα στη νύχτα από «αγνώστους», ενώ συχνά σε online κρατήσεις σε ακριβά εστιατόρια του Λονδίνου υπάρχει η σημείωση:«παρακαλώ, να εξυπηρετηθώ μόνο από Αγγλο σερβιτόρο», ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου πελάτες παρόμοιων εστιατορίων αρνήθηκαν να εξυπηρετηθούν από αλλοδαπούς.
Εξάλλου, τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε βίντεο με «πρωταγωνιστές» τρεις εφήβους που επιτίθενται φραστικά σε επιβάτη τραμ που θεώρησαν ότι είναι μετανάστης. «Κατέβα από το βαγόνι τώρα, γύρνα πίσω στην Αφρική», ήταν μερικά από όσα φώναζαν οι νεαροί στον άνδρα. Το περιστατικό συνέβη στο Μάντσεστερ και ξεκίνησε όταν ένας επιβάτης ζήτησε από τους εφήβους να μη βρίζουν επειδή ενοχλούσαν και φόβιζαν γυναίκες και παιδιά στον συρμό. Η προφορά του ήταν «ξενική», γεγονός που προκάλεσε την οργή των νεαρών.
Ακόμα ένα ανησυχητικό στοιχείο αυτών των κρουσμάτων, όπως επισημαίνεται, είναι ότι οι ρατσιστές που εμπλέκονται δεν περιορίζουν το μίσος τους σε μία εθνικότητα, όπως οι Πολωνοί, αλλά είναι έτοιμοι να επιτεθούν και σε άλλες ομάδες. Για παράδειγμα, σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο πριν από μερικές ημέρες οι συμμετέχοντες φώναζαν «πρώτα θα διώξουμε τους Πολωνούς και μετά τους ομοφυλόφιλους», ενώ έχουν σημειωθεί ήδη επιθέσεις εναντίων ομοφυλοφίλων, επιθέσεις με στοιχεία «από τη ναζιστική Γερμανία», όπως τονίζουν ακτιβιστές.
Μεγάλη Bρετανία
Ευθύνες στη Μέι για το εχθρικό κλίμα
Στην έκθεσή τους οι τρεις ομάδες κοινωνικής δικτύωσης για τα κρούσματα ρατσιστικής βίας στη Βρετανία αποδίδουν ευθύνες για το φαινόμενο στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, κατηγορώντας την ότι βοηθάει στη δημιουργία «εχθρικού κλίματος».
Ασκώντας κριτική στην πολιτική που άσκησε η Μέι όσο ήταν υπουργός Εσωτερικών, σε ό,τι αφορούσε τους μετανάστες, υπογραμμίζουν ότι η πολιτική της ήταν αυτή που άνοιξε τον δρόμο για ρατσιστική βία. Ιδιαίτερα επικρίνουν την απόφασή της ως υπουργού Εσωτερικών να ναυλώσει βανάκια τα οποία γύριζαν γειτονιές με πολλούς παράνομους μετανάστες και από τους οποίους ζητούσαν με πόστερ και μεγάφωνα να «γυρίσουν στην πατρίδα τους, αλλιώς θα συλληφθούν». Παρόμοια βαν χρησιμοποίησε και ο Νάιτζελ Φάρατζ στην εκστρατεία του υπέρ του Brexit.
Περιορισμός
Η Μέι έχει κατά καιρούς εκφράσει την άποψη ότι μερικές δεκάδες χιλιάδες μεταναστών τον χρόνο είναι ανεκτό επίπεδο για τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ την Πέμπτη είχε σχετικές συζητήσεις στη Βαρσοβία με την Πολωνή ομόλογό της Μπεάτα Ζίντλο, δηλώνοντας πως «θέλει και αναμένει» να μπορέσει να προστατεύσει τα δικαιώματα διαμονής και εργασίας όσων Πολωνών βρίσκονται ήδη στη χώρα της.
Οι Πολωνοί που ζουν στη Βρετανία αριθμούν πάνω από 850.000, όντας η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εθνική κοινότητα στη χώρα. Παρ' όλα αυτά, επανέλαβε ότι αυτού του είδους οι εγγυήσεις εκ μέρους της δεν μπορούν να δοθούν μέχρι να συμφωνηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους ότι ανάλογες εγγυήσεις θα καλύπτουν και τους Βρετανούς που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Χρυσούλα Κατσαρού


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου