Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Τι μαγειρεύουν ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για τη μάχη της Αυτοδιοίκησης!



Πρόβα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει το Μαξίμου μέσω συνεργασιών, ενώ η Ν.Δ. ποντάρει σε πρόσωπα ευρείας αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες
ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προετοιμάζονται για τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών και στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων ξεκίνησαν οι ζυμώσεις ώστε να παρουσιάσουν μάχιμα ψηφοδέλτια με στόχο των πρωτοκαθεδρία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν όλο και πιο φανερά συνεργασία με πρόσωπα από το ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη Κεντροαριστερά, ώστε να αποτελέσει προπομπό πολιτικών εξελίξεων, με την προσοχή βέβαια στραμμένη στην επόμενη μέρα των βουλευτικών εκλογών, που θα καθορίσει εν τέλει τη μορφή της νέας συγκυβέρνησης. Παράλληλα, ετοιμάζεται από τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη ο εκλογικός νόμος με κάποιο σύστημα απλής αναλογικής για την επόμενη αναμέτρηση στην Αυτοδιοίκηση. 
Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε ήδη μέσα από σειρά δηλώσεων πρωτοκλασάτων της Ηρώδου Αττικού και της Κουμουνδούρου, σχετικά με την ανάγκη συγκλήσεων και συμπόρευσης ευρύτερων δυνάμεων απέναντι στο μέτωπο της Ν.Δ., στο οποίο προσδίδουν ακραία νεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να χρυσώσει το χάπι στην Αριστερά, αναμένεται να στηρίξει υποψηφίους του ΚΚΕ, σαν τον κομμουνιστή δήμαρχο της Πάτρας Θ. Πελετίδη, ή σχήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, όπως είναι ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ο οποίος εξελέγη με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά πήρε αποστάσεις μετά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου και τώρα στηρίζει τη ΛΑ.Ε. του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι η μάχη για τον δήμο της Αθήνας. Το Μαξίμου, αλλά και η κομματική βάση δεν θα είχαν πρόβλημα αν η Φώφη Γεννηματά πρότεινε δικό της υποψήφιο για την πρωτεύουσα, όχι όμως τον Γιώργο Καμίνη. Εκ των πραγμάτων, όμως, μια τέτοια επιλογή από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα δημιουργούσε μεγάλα εσωκομματικά ζητήματα στον υπό διαμόρφωση φορέα, καθώς ο νυν δήμαρχος Αθηναίων θα δυσανασχετούσε σφόδρα θεωρώντας τον εαυτό του ριγμένο.

Από την πλευρά της, η Ν.Δ. ζεσταίνει τις μηχανές με τον ίδιο στόχο, των ευρύτερων, δηλαδή, συνεργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, χρίσματα δεν θα δοθούν, πέραν των πολύ μεγάλων δήμων - πρωτευουσών των περιφερειών, ενώ στους μικρότερους δήμους θα στηριχθούν πρόσωπα ευρείας αποδοχής στις τοπικές κοινωνίες.

«Η κοινωνία φεύγει από αυτή τη λογική. Χρίσματα όπως τα γνωρίζαμε δεν έχουν πια μεγάλο νόημα» δήλωσε σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι το πρώτο μέλημά του είναι να ακούσει αυτό που επιθυμούν οι κοινωνίες. Οι μηχανισμοί και τα κόμματα, σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να έπονται των τοπικών κοινωνιών και επιδίωξη είναι να στηριχθούν οι πιο άξιοι, με τη μεγαλύτερη αποδοχή στις τοπικές κοινωνίες, υποψήφιοι και όχι να επιβληθούν όσοι στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στην κομματική τους ταυτότητα, εφόσον δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις που βάζει η Πειραιώς.

Ωστόσο, καταβάλλεται προσπάθεια να μην κατέβουν αντάρτες υποψήφιοι προερχόμενοι από το κόμμα της Ν.Δ., σε μια επανάληψη «λαθών» του παρελθόντος. Τότε που η παράταξη πλήρωσε ακριβά τοπικές έριδες, προσωπικές στρατηγικές και εγωισμούς με συνέπεια την απώλεια των συγκεκριμένων δήμων. Ηδη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης και ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης έχουν ξεκινήσει επαφές με τους προέδρους των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων, καθώς και άλλα «γαλάζια» στελέχη των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να αποτραπούν νέοι εμφύλιοι.

«Δεν θα επιτραπούν από κανέναν μικροκομματικές μεθοδεύσεις» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από την ηγεσία της Ν.Δ., που παράλληλα εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της στην απλή αναλογική που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. «Η απλή αναλογική ισοδυναμεί με ακυβερνησία στους δήμους» έχει σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξει το εκλογικό σύστημα το οποίο υπάρχει σήμερα, που δίνει τη δυνατότητα στον δήμαρχο να έχει μία πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και να εκφράζει με αυτόν τον τρόπο τις πολιτικές επιλογές της πλειοψηφίας.
Ολα ανοιχτά για τη Δούρου, που «πνίγηκε» πολιτικά στα λασπόνερα της Μάνδρας
Από επίδοξη διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα η Ρένα Δούρου πνίγηκε πολιτικά στα λασπόνερα της Μάνδρας, μαζί και τα φιλόδοξα σχέδιά της για το μέλλον. Η περιφερειάρχης, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα φρόντιζε να παίρνει αποστάσεις στα δύσκολα από το Μέγαρο Μαξίμου και τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να εμφανιστεί υπερκομματική, όπως έκανε στις πυρκαγιές στην Αττική, αναζητεί τώρα τρόπο αποκατάστασης του τρωθέντος προφίλ της, κάτι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο να γίνει - έως απίθανο. Η ίδια σε σειρά συνεντεύξεων που έχει δώσει διαλαλεί ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παράξει έργο στην Περιφέρεια.
Οσοι γνωρίζουν, όμως, καλύτερα την κυρία Δούρου λένε ότι πάντοτε έβλεπε την κεντρική πολιτική σκηνή ως μεγάλη πρόκληση και τελικό στόχο, ευελπιστώντας κρυφίως να δει τον σημερινό ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ να φθείρεται στο πέρασμα του χρόνου από τα σκληρά μέτρα λιτότητας που υπέγραψε ως πρωθυπουργός, ώστε η ίδια να αναδειχθεί εναλλακτική ηγέτις στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το Μέγαρο Μαξίμου κατά βάση αντιμετώπιζε πάντοτε την περιφερειάρχη ως δυνάμει αντάρτισσα, έχοντας υπόψη τις υπέρμετρες φιλοδοξίες της.

Γι' αυτό η κυρία Δούρου βγήκε ουσιαστικά στη σέντρα από τους κυβερνητικούς, όπως φάνηκε από τη μηδαμινή έως χλιαρή υποστήριξη που έλαβε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, με έμμεσες αιχμές από πολλούς για το πενιχρό έργο που έχει να παρουσιάσει στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό η πολιτική διαδρομή της κυρίας Δούρου να περιοριστεί στα όρια της Περιφέρειας Αττικής προτού προλάβει να ανοίξει τα φτερά της για ψηλά, καθώς το Μαξίμου μετά την καταστροφή στη Δυτική Αττική θα εξετάσει πολύ προσεκτικά και από άλλη βάση αν θα υποστηρίξει μια δεύτερη υποψηφιότητά της ή αν θα επιλέξει μια άλλη, άφθαρτη, υποψηφιότητα μεγαλύτερης αποδοχής που θα κατάφερνε να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τον έλεγχο μιας Περιφέρειας με στρατηγικές προεκτάσεις λόγω του μεγάλου προϋπολογισμού της.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου