Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Το απέδειξε η σύγκριση οστών Η προϊστορική αγρότισσα είχε πιο δυνατά μπράτσα ακόμη και από... πρωταθλήτρια κωπηλασίας!



Επρεπε να φυτεύει, να οργώνει και να θερίζει, να αλέθει χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες, να μεταφέρει τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζεται το κρέας και το γάλα, να μετατρέπει τα δέρματα και το μαλλί σε υφάσματα κ.α.

Οι γυναίκες που ζούσαν στην προϊστορική εποχή, είχαν πιο γερά χέρια ακόμη και από τις σύγχρονες ελίτ κωπηλάτριες, καθώς ήσαν υποχρεωμένες να κάνουν συνεχώς πολλές βαριές αγροτικές και άλλες δουλειές.


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα που συνέκρινε τα οστά των γυναικών στην κεντρική Ευρώπη κατά τα πρώτα 6.000 χρόνια της γεωργικής ζωής, με τα οστά μιας μέσης σημερινής γυναίκας (αθλήτριας και μη). Διαπιστώθηκε ότι η μέση προϊστορική αγρότισσα είχε πιο δυνατά μπράτσα ακόμη και από μια σύγχρονη πρωταθλήτρια κωπηλασίας.

Οι ερευνητές από τη Βρετανία, την Αυστρία και τον Καναδά, με επικεφαλής τη δρα 'Αλισον Μάκιντος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", εκτιμούν πως αυτή η σωματική δύναμη των αρχαίων γυναικών οφειλόταν στο ότι έπρεπε να φυτεύουν, να οργώνουν και να θερίζουν με τα χέρια τους, καθώς επίσης να αλέθουν χειρωνακτικά τα δημητριακά ανάμεσα σε δύο μεγάλες πέτρες, έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, για να φτιάξουν αλεύρι. Έπρεπε επίσης να μεταφέρουν τροφή και νερό στα ζώα, να επεξεργάζονται το κρέας και το γάλα, να μετατρέπουν τα δέρματα και το μαλλί σε υφάσματα κ.α.
«Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε πόσο έντονες, ποικίλες και κουραστικές ήσαν οι εργασίες μιας γυναίκας, αποκαλύπτοντας έτσι την κρυφή ιστορία της εργασίας των γυναικών για μια περίοδο χιλιάδων ετών» δήλωσε η Μάκιντος.
   Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα γυναικεία οστά έως τώρα συγκρίνονταν με τα ανδρικά, πράγμα που έχει οδηγήσει σε συστηματική υποτίμηση της φυσικής ρώμης που είχαν οι παλιές γυναίκες. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που συνέκρινε με τη βοήθεια τομογραφίας προϊστορικά γυναικεία οστά χεριών και ποδιών (από νεολιθικές έως μεσαιωνικές γυναίκες), με αντίστοιχα σύγχρονα γυναικεία οστά από διάφορες αθλήτριες (κωπηλάτριες, δρομείς, ποδοσφαιρίστριες), καθώς και γυναίκες που έκαναν καθιστική ζωή.


   Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες της νεολιθικής εποχής προ 7.400 έως 7.000 ετών είχαν παρόμοια δύναμη στα πόδια με τις σημερινές πρωταθλήτριες της γυναικείας κωπηλατικής ομάδας του Κέιμπριτζ. Όμως τα οστά των χεριών τους ήσαν 11% έως 16% πιο δυνατά από τις αθλήτριες και σχεδόν 30% πιο δυνατά από μια μέση φοιτήτρια του βρετανικού πανεπιστημίου που δεν κάνει κωπηλασία.
   Μια γυναίκα της εποχής του Χαλκού πριν από 4.300 έως 3.500 χρόνια είχε 9% έως 13% πιο γερά χέρια από μια νεαρή Βρετανή πρωταθλήτρια κωπηλασίας, αλλά 12% πιο αδύναμα πόδια.


http://www.protothema.gr/zoi/article/736676/i-proistoriki-agrotissa-eihe-pio-dunata-bratsa-akomi-kai-apo-protathlitria-kopilasias/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου