Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Anne-Laure Kiechel: Η γυναίκα - σκιά της Rothschild στον Αλέξη Τσίπρα



Του Νίκου Ζαχαριάδη*
Οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τον οίκο Rothchild αποκαλύφθηκαν στη διάρκεια του «μυστικού» ταξιδιού που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με την οικογένειά του στην Πόλη του Φωτός τον περασμένο Ιανουάριο. Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όταν είχε στριμωχτεί στα σχοινιά του ρινγκ. Ηταν τότε που οι φίλος του Νίκος Κουσιανάς της Apivita έψαχνε απεγνωσμένα έναν επενδυτή για την εταιρεία του και ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσει στελέχη της L' Oreal.
Σήμερα μαθαίνουμε ποιος έκλεισε εκείνο το ραντεβού στο Παρίσι. Πρόκειται για την Αν-Λορ Κίχελ, νούμερο τρία στην ιεραρχία της εταιρείας που έχει αναλάβει ουσιαστικά τις δημόσιες σχέσεις του πρωθυπουργού μαζί με μια συμφωνία πολλών εκατομμυρίων για την παροχή συμβουλών διαχείρισης του ελληνικού χρέους. Συγκεκριμένα είναι εκείνη που τον «έχει πάρει από το χέρι», όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν, και τον φέρνει σε επαφή με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες.
Ο κ. Τσίπρας αισθανόταν ενοχές για το γεγονός ότι αυτός, ένας αριστερός πρωθυπουργός, ήρθε σε επαφή με τον ίδιο τον... δράκουλα, την οικογένεια Rothchild. Σε αυτό άλλωστε συμφωνούσαν με τον ακροδεξιό κ. Καμμένο, ο οποίος διατυμπάνιζε ότι «οι ντόπιοι προδότες και οι Rothchild μας έστησαν την ιστορία με τα μνημόνια»...
Η Αν-Λορ Κίχελ φέρεται να οργάνωσε τη βράβευση του Αλέξη Τσίπρα από το αμφιλεγόμενο περιοδικό «Politique Internationale» και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού. Αλλά αυτή ήταν απλώς μία εκστρατεία δημοσίων σχέσεων. Η κυρία Αν-Λορ Κίχελ είναι εδώ και καιρό πίσω απ' όλες τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για το χρέος. Ακόμη και τις στιγμές που ο κ. Τσίπρας συνομιλεί με την Κριστίν Λαγκάρντ. Αλλωστε, αυτός είναι ο ρόλος των Rothchild. Η δουλειά τους. Αλλος πουλάει δάνεια, άλλος αγοράζει κόκκινα δάνεια και άλλος αναδιαρθρώνει τα χρέη σε οικονομίες που έχουν χρεοκοπήσει.
Η Αν-Λορ είναι μία δραστήρια γυναίκα. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου που οργάνωσε σπίτι της έφερε σε επαφή τον Ελληνα πρωθυπουργό με executives των γαλλικών media - όχι από τους κορυφαίους πάντως. Σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και αντίστοιχο των καλοπληρωμένων υπηρεσιών της- ήταν ένα γεύμα, εκεί όπου η «κόουτς» του Αλέξη Τσίπρα τον έφερε σε επαφή με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρηματικών κολοσσών. Ανάμεσά τους, εκτός από τον Ζαν-Πολ Αγκόν της L' Oreal ήταν επίσης εκπρόσωπος του κατασκευαστικού κολοσσού Vinci. Παρών ήταν και ο Ζαν-Λουί Σοσάντ, διευθύνων σύμβουλος της πασίγνωστης Suez, που ειδικεύεται σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμάτων και έχει ως θυγατρικές την Chobani των γιαουρτιών και γενικότερα των γαλακτοκομικών. Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ενός διεθνούς fund που ονομάζεται Meridian, της Opera που κατασκευάζει μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα για συνταξιούχους, κ.ά.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τραπέζια αυτά που οργάνωσε η Αν-Λορ Κίχελ δεν είχαν συγκεκριμένη ατζέντα. Ηταν περισσότερο διερευνητικές συναντήσεις γνωριμίας, όπου οι συζητήσεις ήταν περί ανέμων και υδάτων. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι έμπειρος σε τέτοιου είδους συναντήσεις κορυφής. Πράγμα που σημαίνει ότι η Αν-Λορ έχει ακόμα να κάνει πολλή δουλειά στον τομέα «εκπαιδεύοντας τον Τσίπρα». Η ίδια έχει πλούσια εμπειρία ως στέλεχος τραπεζών και σύμβουλος επιχειρήσεων. Στη Rothchild βρέθηκε πριν από εννέα χρόνια. Προηγουμένως εργαζόταν για τη Lehman Brothers, ενώ η ίδια έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 διαδικασίες αξιολόγησης επιχειρήσεων αλλά και κρατών.
Ο Ελληνας κουμπάρος 
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί που έφερε σε επαφή τον κ. Τσίπρα με τη Rothchild. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι βαθύς γνώστης του γαλλικού κατεστημένου, από την εποχή που εργαζόταν στην BNP Paribas. Σίγουρα πρόκειται για έναν ικανό άνθρωπο. Αλλωστε σε αυτήν τη θέση βρίσκεται από το 2012.
Γιατί τους Rothchild 
Το site του οίκου Rothchild στο διαδίκτυο το γράφει ξεκάθαρα στη homepage: «Ως ένα από τα μεγαλύτερα ανεξάρτητα γκρουπ οικονομικών συμβούλων στον κόσμο, προσφέρουμε μοναδικές προοπτικές, που κάνουν τη διαφορά στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στον πλούτο των πελατών μας...» 
Στον «πλανήτη» των διεθνών οικονομικών σχέσεων κορυφής όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι η εταιρεία πουλάει δικτύωση και δημόσιες σχέσεις. Με άλλα λόγια, lobbying. Δηλαδή διεθνείς επαφές που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει ότι θα τον βοηθήσουν στο θέμα του χρέους. Αν όχι στη διευθέτησή του, τουλάχιστον στο να αποσπάσει κάποια θετική δήλωση την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά στο εσωτερικό. Και που ίσως αποτελέσει θέμα κορυφής σε κάποια πιθανή εκλογική ατζέντα. 
Πάντως ο οίκος με το φορτισμένο όνομα και τον εμβληματικό χρυσοκόκκινο θυρεό, που διευθύνεται μέχρι και σήμερα από μέλη της οικογένειας Rothchild, δεν έχει κανένα πρόβλημα να δικαιώσει συνωμοσιολόγους που τον συνδέουν με «σκοτεινά κέντρα αποφάσεων που διοικούν τον κόσμο». Για τα στελέχη της εταιρείας, που ποζάρουν με τα ακριβά κοστούμια τους και τους βαρύγδουπους τίτλους στο site, είναι απλώς business. Και μάλλον οι θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν το όνομα Rothchild λειτουργούν γι' αυτούς σαν η καλύτερη διαφήμιση.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», αρ. φύλλου 5, (Παρασκευή 24 - Κυριακή 26 Νοεμβρίου)


http://www.liberal.gr/arthro/178587/politiki/2017/Anne-Laure-Kiechel-i-gunaika---skia-tis-Rothchild-ston-alexi-tsipra.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου