Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Πόσο αληθεύει ότι η χώρα μας δεν παράγει τίποτα ή σχεδόν τίποτα;


Συχνά ακούμε να λέγεται ότι η ότι, η χώρα μας δεν παράγει τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Αυτό είναι ένα απο τα πολλά ψέματα που μεταδίδουν συστηματικά τα κατοχικά ΜΜΕ για να φοβίσουν τον κόσμο και να τον οδηγήσουν στο να δεχτεί τη μοιρολατρική όσο και δουλική άποψη ότι, εξαρτόμαστε αποκλειστικά από τους ξένους. Πρόκειται για ένα ανέντιμο μεγάλο ψέμα για αφελείς και ψεκασμένους.

Αν η Ελλάδα πράγματι δεν παράγει τίποτα και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό, ε τότε μας αξίζει να πάθουμε ότι παθαίνουμε. Αν αυτή την προικισμένη, πανέμορφη χώρα δε είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε προς όφελός μας, τότε αλίμονο, τα παιδιά μας δεν έχουν μέλλον. Η Ελλάδα έζησε 3.000 χρόνια και συχνά ευημερούσε με ίδια μέσα και είναι αδιανόητο να δεχτούμε ότι δεν μπορούμε να τα καφέρουμε να επιβιώσουμε, όταν αυτό το πετυχαίνουν χώρες που βρίσκονταν πολύ πιο πίσω από εμάς όπως η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Ρουμανία η Τουρκία και όχι μόνο.

Η αλήθεια είναι ότι, παρ’ όλη τη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής ύστερα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1980 και την περαιτέρω κατάρρευση μετά την ένταξη στην Ευρωζώνη το 2002, στο συνολικό παραγόμενο προϊόν της χώρα μας, το 75% παράγεται μέσα στην Ελλάδα και το 25% είναι εισαγόμενο. Λόγω κυρίως της κατάρρευσης  της τιμής των υγρών καυσίμων, σε συνδυασμό με τα capital controls και τις πολιτικές ακραίες λιτότητας,το ισοζύγιο πληρωμών και ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πλέον ισοσκελισμένοι. Κατά συνέπεια, κανένας φόβος δεν υφίσταται για ελλείψεις αγαθών πρώτης ανάγκης. Γεγονός είναι ότι ενώ τα τρόφιμα, τα καύσιμα, τα φάρμακα δε μας έλειπαν στην εποχή της δραχμής, τώρα μας λείπουν στην εποχή του «άγιου» ευρώ.

Δηλαδή η Ελληνική οικονομία δεν θα καταστραφεί όταν φύγουμε από το ευρώ;

Το ακριβώς αντίθετο θα συμβεί. Με την υιοθέτηση της μερικώς υποτιμημένης νέας δραχμής, η ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας θα αυξηθεί κατακόρυφα  με συνέπεια τα εδώ παραγόμενα προϊόντα να γίνουν φτηνότερα και περισσότερο ανταγωνιστικά. Οι εξαγωγές μας θα αυξηθούν κατακόρυφα και θα μειωθούν οι εισαγωγές. Θα ακριβύνουν λίγο προϊόντα όπως το ουίσκι, ….το χαβιάρι, οι Πόρσε Καγιέν, κλπ !  Αλλά θα επιβιώσουμε και χωρίς αυτά ή έστω αν ακριβύνουν λίγο !

Τι θα γίνει με την εγχώρια παραγωγή ;

Ο Έλληνας καταναλωτής θα στραφεί στα  ελληνικά προϊόντα, που θά γίνουν φθηνότερα λόγω της υποτίμησης του εθνικού μας νομίσματος, ενώ τα εισαγόμενα θα γίνουν ακριβότερα, ενισχύοντας έτσι την  εσωτερική ζήτηση, την εγχώρια παραγωγή και την απασχόληση. Η γεωργοκτηνοτροφική παραγωγή θα γίνει ανταγωνιστική προς όφελος των αγροτών και της Ελληνικής οικονομίας. Θα ενισχυθεί ο επισκευαστικός κλάδος σε όλα τα προϊόντα, αφού θα είναι ποιο οικονομικό ο καταναλωτής να επιδιορθώσει ένα αυτοκίνητο, ένα ψυγείο  ή και ένα ρούχο, αντί να αγοράσει ένα καινούριο. Θα επαναλειτουργήσουν βιοτεχνίες ανταλλακτικών και εγχώριας παργωγής διάφορων ειδών που έχει εξοντώσει η αδασμολόγητη εισαγωγή τους από χώρες όπως η Κίνα που διατηρούν πολύ χαμηλή την ισοτιμία του νομίσματός τους με το ευρώ με συνέπεια οι εηξαγωγές τους να είναι πολύ ανταγωνιστικές.

Τα χαλυβουργία, η τσιμεντοβιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία, η βιομηχανία τροφίμων, η αμυντική βιομηχανία, τα ναυπηγεία, κάθε παραγωγικός κλάδος που είχε υποστεί καθίζηση λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού  από πολυεθνικές, αλλά και από χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα,  λόγω των υποτιμημένων νομισμάτων τους, θα αναστηθούν από το κώμα στο οποίο έχουν περιπέσει λόγω και του Μνημονίου και της συνακόλουθης οικονομικής παραλυσίας. Τα ελληνικά ξενοδοχεία που θα είναι πολύ ποιο φτηνά, θα ξεχειλήσουν από ξένους και Έλληνες τουρίστες, οι οποίοι θα δυσκολεύονται πλέον να δραπετεύουν με τη συχνότητα που το έκαναν σε ξένους φτηνούς προορισμούς. Θα κάνουν τουρισμό στη μαγική Ελλάδα. Αν ο πατριωτισμός δεν τους οδηγεί να το κάνουν, θα τους υποχρεώσουν οι οικονομικές καταστάσεις.

Δηλαδή όλα εδώ θα κοστίζουν λιγότερο ή πολύ λιγότερο. Τότε θα έρθουν οι ξένοι και θα μας αγοράσουν μισοτιμής

Παλιομοδίτικο, έως αστείο επιχείρημα. Χρόνια τώρα εκλιπαρούμε ξένους και Ομογενείς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα και αυτοί δεν έρχονται γιατί τη βρίσκουν ακριβή και απροσπέλαστη λόγω γραφειοκρατίας και διαφθοράς. Και τώρα που υπάρχει αυτή η πιθανότητα, προβάλουμε φόβους ότι γι΄αυτό που επιζητούμε τόσα χρόνια. Ας μην ανησυχούμε όμως. Οι ξένοι δε θα έρθουν αμέσως. Θα περιμένουν μέχρις ότου η ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί, υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης και δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της. Να ευχόμαστε να έρθουν ξένα, Ομογενειακά, αλλά και ελληνικά κεφάλαια που δραπέτευσαν μαζικά στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. Και όχι το αντίθετο. Ευνόητο είναι ότι, η κυβέρνηση μπορεί να επιβάλλει ορισμένους περιορισμούς για εθνικούς λόγους ή για να αποτραπούν μονοπωλιακές καταστάσεις. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η επιτροπή ανταγωνισμού και όχι μόνο.



http://odosdrachmis.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου