Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Σημερινό αφιέρωμα -πρόταση εκδρομής απο το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ στα μέρη μας ,ιδιαίτερα στον Αυλώνα


Μια πρόταση οικογενειακής εκδρομής στον Αυλώνα Αττικής

Μπορεί το ημερολόγιο αργιών να μη βοήθησε για να γίνει τριήμερο η 28η Οκτωβρίου, αλλά αυτό το Σάββατο είναι διαφορετικό. Πάτε ή δεν πάτε στην παρέλαση με τα παιδιά σας, μια βόλτα στη φύση είναι ό,τι πιο αναζωογονητικό, ειδικά τέτοιες μέρες που το καλοκαίρι έχει παρέλθει και οι διακοπές των Χριστουγέννων φαντάζουν μακρινές, ο ήλιος δεν είναι πια επικίνδυνος, τα κρύα δεν έχουν «πιάσει» ακόμα και τα χρώματα των φύλλων είναι ο καλύτερος πίνακας της φύσης.


«Για ρίξε καμιά ιδέα για το πού να πάμε», μου είπε η φίλη στο τηλέφωνο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ανατρέχω στο ημερολόγιο του μυαλού με τη βοήθεια ενός χάρτη. Ωρωπό, Χαλκούτσι ή Πάρνηθα, θάλασσα ή βουνό; Και ήρθε η ιδέα!

Στα όρια της πάλαι ποτέ Αττικοβοιωτίας, με τη βόρεια πλαγιά της Πάρνηθας από τη μια μεριά και τη θάλασσα του νότιου Ευβοϊκού από την άλλη, στο Πέρασμα, βρίσκεται ο Αυλώνας, μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Η περιοχή, όπως και όλη η περίμετρος της Αττικής από τα πολύ παλιά χρόνια κατοικούταν από Αρβανίτες, καθώς δεινοί πολεμιστές όπως ήταν, εγγυούνταν για την ασφάλεια της πόλης. Στην τοπική διάλεκτο, ο Αυλώνας λέγεται Σάλεσι ή Κακοσάλεσι επειδή ήταν τα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, ένα κακό πέρασμα για τους Τούρκους.



Και τι να κάνω στον Αυλώνα;
Ένα από τα ωραιότερη μέρη στην Αττική για μάζωξη παρέας, οικογενειακή εκδρομή και κυριακάτικη (ή σαββατιάτικη) βόλτα με παιδιά βρίσκεται στον Αυλώνα. Το βιωματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» http://miaforakienankairo.com/ έχει δέκα στρέμματα με αθλητικές εγκαταστάσεις για ποδόσφαιρο και τένις, ping pong για μεγαλύτερα παιδιά (αθλητικό κέντρο The Greeks), και μια φάρμα με ζώα, που ξετρελαίνει τα μικρότερα: μεγάλη ατραξιόν η Peppa, το γουρουνάκι, τα μικρά γαλοπουλάκια που μόλις πριν από δύο εβδομάδες βγήκαν από το αυγό και το πόνυ που περιμένουμε να γεννήσει!Υπάρχει πολύς χώρος για ελεύθερο παιχνίδι, τραμπολίνα, σκάμμα με άμμο για ατελείωτες ανασκαφές, παιδική χαρά και χώρος για καφέ και φαγητό. Το μεσημεράκι, ο ξυλόφουρνος ψήνει πίτσες και η σχάρα τσικνίζει από τα σουβλάκια. Αν ο ψήστης έχει κέφια, μπορεί να έχετε την τύχη να φάτε τη γνωστή ντόπια προβατίνα!



Βουνό ή θάλασσα;

Στον Αυλώνα, πολύ κοντά στο βιωματικό πάρκο «Μια φορά κι έναν καιρό» βρίσκεται το λαογραφικό Μουσείο Ζυγομαλά και μια αρκετά ανεπτυγμένη παιδική βιβλιοθήκη. Για όσους θέλουν να δουν και θάλασσα, ο Ωρωπός απέχει περίπου δέκα λεπτά με το αυτοκίνητο και στο Δέλτα του Ασωπού, λίγο πριν φτάσετε στο Χαλκούτσι, στις Αλυκές, αναπτύσσεται οικολογικό πάρκο για την προστασία του υγροτόπου. Πολύ κοντά βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος του Αμφιαραείου, που αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη.


Για όσους πάλι προτιμούν το βουνό, στη βόρεια πλευρά της Πάρνηθας βρίσκεται η λίμνη Μπελέτσι, ενώ το μονοπάτι προς το σπηλαιοεκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας (που ενδείκνυται για πολύ μεγαλύτερα παιδιά) στο Βούντημα, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση.



Κι αν σας βγει να διανυκτερεύσετε, στον Κάλαμο και στον Ωρωπό, θα βρείτε ξενοδοχεία με οικογενειακά δωμάτια που λειτουργούν όλο το χρόνο!
Καλή βόλτα!


http://www.protothema.gr/city-stories/article/725840/oute-mias-oras-dromos-apo-tin-athina/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου