Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τα «μάζεψε» το ΑΠΕ με τις ονομασίες των νησιών του Αιγαίου




Χρειάστηκε η αποκάλυψη του Liberal για την απαράδεκτη και παράξενη υιοθέτηση από το εθνικό, Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων  των τουρκικών ονομασιών των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, για να υποχρεωθεί το  ΑΠΕ να αλλάξει τακτική και να κάνει το αυτονόητο: να αναφέρεται  και στα τουρκόφωνα δελτία του  τα ελληνικά νησιά με την ελληνική, διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία τους.
Έτσι χθες στο τουρκόφωνο δελτίο του ΑΠΕ  εμφανίστηκε πρώτη είδηση  η επίσκεψη του γ.γ. του ΟΗΕ  Μπαν κι Μουν  στην Lesbos Adasi και όχι φυσικά στην Midilli Adasi όπως μέχρι τώρα ανέφερε το ΑΠΕ χρησιμοποιώντας την τουρκική ονομασία του Ελληνικού νησιού.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι θετική η άμεση αναγνώριση από το ΑΠΕ του «λάθους» που προκάλεσε οργή, αλλά μένει ένα ακόμη θέμα ανοικτό: δεν είναι δυνατόν να διαχειρίζονται και να διευθύνουν την τουρκόφωνη σελίδα  του ΑΠΕ, στελέχη και συνεργάτες του, που γνωρίζουν μεν άριστα την τουρκική γλώσσα, αλλά αδυνατούν(;) να αντιληφθούν απλά πράγματα για έναν κρίσιμο τομέα όπως είναι τα ελληνοτουρκικά.

Και όταν αυτό αφορά το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο πέραν της μετάδοσης ειδήσεων έχει και άλλη αποστολή, είναι τουλάχιστον προβληματικό αν όχι επικίνδυνο να έχει ανατεθεί ο ρόλος άσκησης  δημοσίας διπλωματίας προς την τουρκική κοινή γνώμη, σε ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν βαφτίζεις την Λέσβο, Midilli, ασκείς πολιτική.   

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου