Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Reuters - Ισκαντέρ: Το "πολύτιμο χαρτί" της Ρωσίας κατά του ΝΑΤΟ





Η Ρωσία πιθανό να αναπτύξει προηγμένους πυραύλους με πυρηνικές δυνατότητες στο Καλίνινγκραντ μέχρι το 2019
, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες η Ρωσία θα υποστηρίξει οτι αυτη κίνηση θα είναι η απάντηση στην αντι-πυραυλική άμυνα των ΗΠΑ. Επιπλέον οι πυραύλοι μπορεί μια μερα να τοποθετήθουν και στην Κριμαία όπως υποστηρίζουν πηγές του στρατού. 

Η κίνηση αυτη αναφέρει το άρθρο του Reuters θα τροφοδοτήσει την χειρότερη αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης απο τον καιρό του Ψυχρού Πολέμουβάζοντας την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία - χώρες μέλη του ΝΑΤΟ - στο επίκεντρο της κρίσης. Η πραγματικότητα ειναι οτι η Ρωσία θα ανέπτυσε τους πυραύλους τύπου Ισκαντέρ - το περσικό όνομα για τον Μέγα Αλέξανδρο - στο Καλίνινγκραντ έτσι κι αλλιώς, επιλέον οι στόχοι που μπορούν να πετύχουν οι συγκεκριμένοι μπορούν επίσης να επιτευχθούν απο ρώσικου πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ούτως ή άλλως.


Ωστόσο εμπερογνώμονες τόσο απο την Δύση όσο και απο την Ρωσία υποστηρίζουν οτι μετα την ενεργοποιηση της αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αυτο δίνει στο Κρεμλίνο την δικαιολογία για κάτι που σχεδίαζε να κάνει εδω και πολύ καιρό.  "Οι Ρώσοι σχεδιάζουν να κάνουν πολλά πράγματα που είχαν κατά νου για μεγάλο χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Steven Pifer, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, τώρα ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Brookings. “Υπάρχει μακρά ιστορία στη Μόσχα να λένει οτι αυτό που κάνουν είναι σε απάντηση σε ό, τι εσείς κάνετε, ακόμα κι αν είναι προγραμματισμένο εκ των προτέρων."



Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία τον επόμενο μήνα θα αποφασιστεί ποιος ειναι ο καλύτερος τρόπος να αποτραπεί η Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι θα αναπτύξουν νέα τάγματα στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής για να στείλουν στη Μόσχα ένα μήνυμα .
Η σύνοδος κορυφής μπορεί να ωθήσει τη Ρωσία να ανακοινώσει αντίμετρα, αλλά πηγές στον ρώσικο στρατό πιστεύουν ότι η Μόσχα θα περιμένει μέχρι την ενεργοποίηση της αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία στα τέλη του 2018 για να παρουσιάσει μια πιο σοβαρή απάντηση.

Το Κρεμλίνο εχει απειλήσει αρκετές φορές να τοποθετήσει πυραύλους Iskander-M στο Καλίνινγκραντ, ένα κομμάτι της Ρωσίας που ειναι μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ως αντίλογο στην ασπίδα, μέρος της οποίας εγκαινιάστηκε στη Ρουμανία τον περασμένο μήνα.

Αλλά έχει διατηρήσει ένα πέπλο μυστηρίου όσο αφορά τις πραγματικές προθέσεις της.

Η ανάπτυξη των πυραύλων ειναι αναπόφεκτη 

Ο Μιχαήλ Μπαραμπάνοβ, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Ανάλυσης στρατηγικής και Τεχνολογίας (CAST) στη Μόσχα , το οποίο συμβουλεύει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δήλωσε στο Reuters οτι όπως φαίνεται το Κρεμλίνο μέχρι το 2019, θα αναπτύξει μόνιμα τους πυραύλους στο Καλινινγκράντ. 

Το Ισκαντέρ, ειναι ένα κινητό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων με την κωδική ονομασία SS-26 Stone από το ΝΑΤΟ, που αντικατέστησε τον Σοβιετικό πύραυλο τύπου Scud.Τα δύο κατευθυνόμενα βλήματα έχουν εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα (περίπου 300 μίλια) και μπορούν να μεταφέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές.



Η Ρωσία έχει αναπτύξει πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ, σε ασκήσεις, δύο φορές στο παρελθόν, μόνο για να τους αποσύρει αργότερα.Μετά την ενεργοποίηση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Ρουμανία ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε οτι η Ρουμανία και η Πολωνία θα μπορούσε να βρεθούν στο στόχαστρο ρωσικών πυραύλων.


"Υπάρχει μια πολύ μεγάλη πιθανότητα οτι οι Iskander θα αναπτυχθούν στο Καλίνινγκραντ," δήλωσε στο Reuters ο Ιβάν Κονοβάλοβ διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών Trend στη Μόσχα.
"Αλλά οι Iskander ειναι ο άσος μας στην αντιπαράθεση για την πυραυλική άμυνα και τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ γύρω από τα σύνορά μας. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε έξυπνα. Υπάρχει ένα μεγάλο παιχνίδι σε εξέλιξη και δεν θέλουμε να πετάξουμε το πολύτιμο αυτο χαρτί. Θα το παίξουμε, όταν η Ρωσία το χρειαστεί περισσότερο πολιτικά."

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία δήλωσε οτι ειναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι Ισκαντέρ στο Καλίνινγκραντ.

“Το Καλίνινγκραντ είναι πηγή ανησυχίας”, είπε. “Οι πυραύλοι μπορούν να καλύψουν όχι μόνο όλη τη Βαλτική, αλλά κατά πάσα πιθανότητα περίπου τα δύο τρίτα της Πολωνίας."

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε οτι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να αναπτύξει τους Iskander οπουδήποτε στη Ρωσία. Αλλοι ανώτεροι ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι το Καλίνινγκραντ θα παραλάβει τους Iskander τα επόμενα χρόνια, ως μέρος μιας αναβάθμισης σε εθνικό επίπεδο

Όπως αναφέρει το Reuters οι ίδιοι πυραύλοι κατά πάσα πιθανότητα θα αναπτυχθούν στην Κριμαία πολύ σύντομα. Ωστόσο με τον στόλο της Μαύρης Θάλασσας να παραλαμβάνει έξι νέα υποβρύχια οπλισμένοι με πυραύλους Κρουζ μπορεί για την ώρα τουλάχιστον η Ρωσία να αισθάνεται οτι ειναι αρκετά για την αντιμετώπιση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Ρουμανία.

Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν οτι οι Iskanders μπορεί να είναι ήδη στο Καλίνινγκραντ άλλοι το απορρίπτουν, προσθέτοντας ότι θα είχαν εμφανιστεί σε δορυφορικές εικόνες.

Ο Γκριγκόρι Ποντνεβόλνυ της ρώσικης ιστοσελίδας Gosnovosti, που πρόσκειται στο Κρεμλίνο, δήλωσε ότι θα ήταν "τρομακτικό", εαν η Ρωσία τοποθετούσε Iskanders στο Καλίνινγκραντ και στην Κριμαία, αλλά ότι ειναι ο μόνος τρόπος για να ακούσει η Αμερική.

"Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μόνο όταν δουν στο Πεντάγωνο πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που θα θέλουν να καθίσουν για συνομιλίες", έγραψε. "Οι Αμερικανοί ... πρέπει πάντα να βρεθούν αντιμέτωποι με μια σοβαρή κρίση πριν έρθουν στα συγκαλά τους."

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου