Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ! Αίτηση υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα κατέθεσε ο Μαρινόπουλος




Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 κατέθεσε σήμερα η Μαρινόπουλος. Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία αναφέρουν ότι επρόκειτο για μοναδική πλέον επιλογή και υποστηρίζουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούν να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα συμφέροντα των προμηθευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία μόνο από τις φάσεις που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τη λειτουργία της η εταιρεία.
Οι σχεδιασμοί
Οι διαταγές πληρωμής και οι αναγκαστικές εκτελέσεις λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, απειλώντας να μπλοκάρουν τη λειτουργία της εταιρίας που απασχολεί περίπου 13.000 εργαζόμενους. Στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας είναι ο διακανονισμός των υποχρεώσεων προς Δημόσιο και Ταμεία, η αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων δανείων, αλλά και ο περιορισμός των απαιτήσεων των προμηθευτών, με κούρεμα που σύμφωνα με τα σενάρια που έχουν εκπονηθεί θα πρέπει να είναι κατ” ελάχιστο της τάξεως του 40%.
Το βασικό σενάριο ήταν η συμμετοχή της Σκλαβενίτης με ποσοστό 75% στη νέα εταιρία (που θα αφορά πρακτικά όλη τη δραστηριότητα της Μαρινόπουλος στον συγκεκριμένο τομέα του λιανεμπορίου) ενώ ποσοστό 25% θα διατηρήσει η πλευρά της Μαρινόπουλος. Η εισροή νέων κεφαλαίων από τη Σκλαβενίτης τοποθετείται σε 75 εκατ. ευρώ και ακόμη 50 εκατ. ευρώ σε βάθος 2-3 ετών. Οι υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος θα μετατραπούν σε μακροπρόθεσμα 20ετή δάνεια, με balloon (η εξόφληση θα ξεκινήσει μετά από 6 χρόνια και θα αφορά στο 30% σταδιακά, ενώ το υπόλοιπο 70% θα εξοφληθεί στη λήξη). Περίπου 370 εκατ. θα είναι ο νέος χαμηλότοκος δανεισμός (οι πληροφορίες μιλούν για επιτόκιο της τάξεως του 1%), επίσης με 20ετή διάρκεια και τους ίδιους όρους αποπληρωμής. Στο σκέλος της εξυγίανσης του παθητικού της εταιρίας, προβλέπεται «εθελοντικό» κούρεμα των εμπορικών πιστωτών, οι συνολικές υποχρεώσεις προς τους οποίους υπολογίζονται σε περίπου 550 εκατ. ευρώ, σε ένα ποσοστό που σύμφωνα με το σχέδιο υπολογίζεται σε 40%. Ακόμη θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των υποχρεώσεων σε μισθώματα για ακίνητα που χρησιμοποιεί ο όμιλος Μαρινόπουλου (ορισμένες πηγές τα ανεβάζουν σε 150-200 εκατ. ευρώ) με ετεροχρονισμό των πληρωμών, τουλάχιστον για μια τριετία και αναπροσαρμογή προς τα κάτω των μισθωμάτων.
Τέλος, βασική προϋπόθεση είναι να ρυθμιστούν και οι υποχρεώσεις προς Δημόσιο και Ταμεία, οι οποίες υπολογίζονται μεταξύ 105 και 110 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα 15ετίας, χωρίς πρόστιμα και προσαυξησεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου