Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 ακόμη τριών εταιρειών «Μαρινόπουλος»




Τρεις ακόμη εταιρείες συμφερόντων της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» ζήτησαν υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού δικαίου ενώ αύριο, Παρασκευή 1 Ιουλίου, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση υπαγωγή της εταιρείας σε διαδικασία εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές της. Την ίδια ώρα, η εταιρεία δηλώνει πως η λειτουργία των καταστημάτων της «διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς», αλλά υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της «ότι η υπαγωγή σε διαδικασία εξυγίανσης αποτελεί τη μοναδική λύση για τη διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας και των θέσεων εργασίας καθώς και τη διασφάλιση των οφειλών προς τους προμηθευτές».


Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας της την επόμενη μέρα, ενώ κλιμακώνεται η αγωνία μεταξύ των 2.000 προμηθευτών και πιστωτών της εταιρείας, η οποία έχει συνολικές υποχρεώσεις 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 720 εκατομμυρίων αφορά προμηθευτές της.

Μεταξύ αυτών μεγάλες ξένες πολυεθνικές αλλά και μικροί και μεσαίοι παραγωγοί και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Η λίστα των προμηθευτών-πιστωτών της «Μαρινόπουλος Α.Ε.» που έχουν συνολικά απαιτήσεις άνω των 700 εκατ. θυμίζει το who is who όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά τροφίμων, ποτών, ειδών υγιεινής και προσωπικής φροντίδας και οικιακών ειδών.

Για το μείζονος σημασία ζήτημα, που απειλεί το σύνολο της αγοράς, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και νέα συνάντηση μεταξύ του βασικού μετόχου της «Μαρινόπουλος», του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη χωρίς όμως να γίνουν γνωστές τυχόν πρωτοβουλίες. Την Τετάρτη, ο όμιλος Μαρινόπουλου ζήτησε, πάντως, προληπτικά μέτρα προστασίας (θα συζητηθούν την Παρασκευή) και υπαγωγή στο άρθρο 99 και της Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε, της Express M Α.Ε. και της ΞΥΝΟΣ Α.Ε. οι αθροιστικές υποχρεώσεις των οποίων ανέρχονται σε ποσό της τάξεως των 490 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εταιρεία Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική Α.Ε. είναι η μητρική, η Express M Α.Ε. είναι αλυσίδα λιανεμπορίου με 160 καταστήματα όπως και η ΞΥΝΟΣ Α.Ε. που λειτουργεί 19 σούπερ μάρκετ. Για τις τρεις αυτές εταιρείες, όπως και για τη «Μαρινόπουλος Α.Ε.» το δικαστήριο χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία από τους πιστωτές τους μέχρι αύριο 1η Ιουλίου, οπότε και θα συζητηθούν και οι 4 αιτήσεις για τη λήψη ή όχι νέας προσωρινής διαταγής προστασίας έως τη συζήτηση των αιτήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99, το φθινόπωρο. Για τη «Μαρινόπουλος Α.Ε.» η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 έχει οριστεί να συζητηθεί στις 16 Νοεμβρίου και για τις τρεις άλλες εταιρίες του ομίλου στις 21 Σεπτεμβρίου, αν και πιθανολογείται πως τελικά θα συγχωνευτούν σε μία συζήτηση, τον Σεπτέμβριο.

http://www.kathimerini.gr/865593/article/oikonomia/epixeirhseis/aithsh-ypagwghs-sto-ar8ro-99-akomh-triwn-etaireiwn-marinopoylos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου