Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Χαριν Αμφιαραου ο Ωρωπός φιλοξενείται στα Ιταλικά γράμματα, στα πανεπιστήμια και στα Ιταλικά ενημερωτικά δίκτυα




Προβολή σημαντικού μεγέθους για τα δεδομένα της περιοχής, αποτελεί η φιλοξενία του Ωρωπού στα Ιταλικά γράμματα, σε συνέδρια Ιταλικών πανεπιστημίων, σε ερευνητικές εργασίες στην εκπαίδευση και στα ηλεκτρονικά ενημερωτικά δίκτυα της Ιταλίας. Αναλυτικά, σημαντική είναι η ανάδειξη του Ωρωπού σε επιστημονικά συνέδρια ιταλικών πανεπιστημίων, και σε πανεπιστημιακές εκδόσεις εργασιών.


 Σημειώνεται χαρακτηριστικά η εργασία της καθηγήτριας Ιστορίας του πανεπιστημίου της Μεσσήνα, Κιάρας Τερρανόβα, σε κατάλογο του πανεπιστήμιου Ρώμης ''La Sapienza'', με θεματικό τίτλο ''Gli oracoli e ilMythos nella Grecia di IV e III secolo a.CStudi sull'antico culto diAmphiaraos ad Oropos'', 2008, σελ 159.
 Ακόμη, δεκάδες είναι οι επιστημονικές εργασίες, άμπστρακτς και άρθρα με αναφορά στον Ωρωπό και την ιστορία του, της Κιάρας Τερρανόβα, που έχουν παρουσιαστεί με ανακοινώσεις της σε συνέδρια. Σχετική ανακοίνωση, υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Τρέντο κ.α.
Εμβληματικό για τον Ωρωπό είναι το βιβλίο της με τίτλο, ''Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico'', εκδόσεις ''Aracne'', Μάης 2013, Ρώμη.
Κιάρα Τερρανόβα: Ένα βιβλίο για τον Ωρωπό στα Ιταλικά γράμματα

Αναλυτικά, το βιβλίο της καθηγήτριας Κιάρας Τερρανόβα ''Tra cielo e terra Amphiaraos nel Mediterraneo antico'', κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ''Aracne'', Ρώμη, έχει δεκάδες αναφορές στον Ωρωπό, στις 560 σελίδες του. Αποσπάσματα του βιβλίου φιλοξενούνται εδώ.http://www.aracneeditrice.it/pdf/9788854859746.pdf
Τα περιοδικά
''Στα βάθη της ανατολής τέλος, υπάρχει ένα θέατρο του 3ου αι. π.Χ. που ανακατασκευάστηκε έπειτα στη ρωμαϊκή εποχή. Αυτό εντούτοις, εμφανίζει ίχνη μιας κατασκευής προγενέστερης, αρχαϊκής. Κτίρια για να φιλοξενούν τους ταξιδιώτες και τα λουτρά του Αμφιαράου που ανακαλύφθηκαν στην απέναντι όχθη του Ασωπού. Το κεντρικό στοιχείο της περιοχής ήταν η πηγή, από την οποία, σύμφωνα με τον Παυσανία θα αναδυόταν ο ήρωας…'', γράφει σε σχετικό άρθρο της η Chiara Terranova στο περιοδικό ''Αrcheomedia'' εδώ www.archeomedia.net/chiara-terranova-il-complesso-oracolare-di-anfiarao-ad-oropo-grecia/



Αναλυτικό αφιέρωμα ακόμη, στον Ωρωπό, την ιστορία του, τον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαρείου, το αρχιτεκτονικό συγκρότημα, τη μακρά στοά, τα λουτρά, το βωμό, αναφορές στον Παυσανία, περιήγηση Ι, σελ 34, το Στράβωνα ΙΧ, 1, 22, τα βιβλία του Β. Πετράκου, 1968, αναφορές στους Ντάουμπνερ και Τζον Κούλτον, για τη στοά του Αμφιαρείου, 1968, τον Α. Φίχτερ, για το θέατρο στον Ωρωπό, Στουτγάρδη 1930, και τα πανεπιστημιακά άρθρα, της Κιάρας Τερρανόβα, έχει και η ιταλική βικιπέδια.
Το λύκειο Τίβολι

Πρόσθετα, αφιέρωμα στον Ωρωπό έχει και το λύκειο Τίβολι, Liceo Ginnasio Statale - Amedeo di Savoia, Tivoli, σε εργασία 44 σελίδων του Ρομπέρτο Μποργκία.
Ο Τίτος Λίβιος
Σημαντική τέλος, είναι η αναφορά στον Ωρωπό από τον ρωμαίο ιστορικόΤίτο Λίβιο 64 πΧ - 17 μΧ, από την Πάντοβα, στο 45ο βιβλίο του, για την ιστορία της Ρώμης, έκδοση 1912.
Απόσπασμα με τις εικοσιένα πρώτες σελίδες του βιβλίου, φιλοξενείται εδώ www.aracneeditrice.it/pdf/9788854859746.pdf
Άρθρο της Chiara Terranova, με τίτλο ''Il complesso oracolare di Anfiarao ad Oropo, Grecia'', στις 31 Ιανουαρίου 2007, φιλοξενείται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του περιοδικού ''Αrcheomedia'', εδώwww.archeomedia.net/chiara-terranova-il-complesso-oracolare-di-anfiarao-ad-oropo-grecia/ και επιστημονική εργασία στη Βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου Τρέντο, εδώhttp://www5.unitn.it/Biblioteca/it/Web/PeriodiciIndici/158715/607147



Περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου