Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Επιχείρηση για την απομάκρυνση προσφύγων που είχαν εμπλακεί σε επεισόδια




Με νυχτερινή αστυνομική επιχείρηση απομακρύνθηκαν από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο 66 μετανάστες που έχουν εμπλακεί σε επεισόδια, κλοπές, ληστείες ή άλλου είδους παραβατική συμπεριφορά κατά την παραμονή τους στα νησιά. Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο προαναχωρησιακό κέντρο της Ξάνθης, όπου θα παραμείνουν υπό περιορισμό μέχρι την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει και στη συνέχεια –μόνο εφόσον αυτές απορριφθούν- θα απελαθούν στην Τουρκία. 
Η επιχείρηση οργανώθηκε με εντολή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για λόγους αποκατάστασης του αισθήματος ασφάλειας στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που έχει πληγεί από την αυξημένη παραβατικότητα του τελευταίου διαστήματος, όπως αναφέρεται.



Πρόκειται για 35 άτομα που βρίσκονταν στη Λέσβο, 22 στη Χίο και 9 στη Σάμο, διάφορων εθνικοτήτων, που έχουν διαπιστωμένα διαπράξει κλοπές και ληστείες σε βάρος πολιτών και επαγγελματιών στα τρία νησιά ή έχουν προκαλέσει επεισόδια στα hot spots και στους χώρους φιλοξενίας.
 Όλοι τους είχαν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στο εσωτερικό των νησιών όπου βρίσκονταν, καθώς είχαν συμπληρώσει το ανώτατο όριο των 25 ημερών παραμονής στις κλειστές δομές, ενώ ορισμένοι έχουν οδηγηθεί στο αυτόφωρο και έχουν καταδικαστεί.
«Τους πιάναμε, τους πηγαίναμε στα δικαστήρια και τους επιβάλλονταν ποινές μερικών μηνών με αναστολή. Την επόμενη μέρα βρίσκονταν πάλι ελεύθεροι και κυκλοφορούσαν στην πόλη», εξήγησε στο «Έθνος» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε ένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, προσθέτοντας πως με τον τρόπο αυτό «επικρατούσε ανασφάλεια στην κοινωνία, ενώ και οι ίδιοι οι δράστες ένιωθαν πως υπάρχει ατιμωρησία και μπορούσαν να συνεχίσουν την παραβατική τους συμπεριφορά».
Δεσμευμένοι με χειροπέδες ανά δύο και με τη συνοδεία αστυνομικών, οι 66 μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοίο «Νήσος Μύκονος» που πέρασε διαδοχικά από τα τρία νησιά. Μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καβάλας και από εκεί στο προαναχωρησιακό κέντρο της Ξάνθης. Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνιζαν πως δεν πρόκειται για «απελάσεις εξπρές», όπως μεταδόθηκε από κάποια ΜΜΕ. Οι φάκελοι των αιτήσεων ασύλου που έχουν καταθέσει οι περισσότεροι από αυτούς έχουν διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του τόπου όπου μεταφέρθηκαν και θα εξεταστούν κανονικά. Μέχρι την απόφαση, για την οποία θα ληφθεί υπόψη ασφαλώς και η παραβατική τους συμπεριφορά, θα παραμείνουν σε καθεστώς περιορισμού στο προαναχωρησιακό κέντρο της Ξάνθης.
Τα περιστατικά παραβατικότητας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα στα νησιά.
Έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα κλοπών και ληστειών στις πόλεις, συμπλοκές και εξεγέρσεις στα κέντρα φιλοξενίας, έχουν εντοπιστεί κυκλώματα χορήγησης πλαστών εγγράφων, ενώ τις προηγούμενες μέρες υπήρξε περίπτωση βιασμού 40χρονης Ιρανής με φερόμενο δράστη έναν 18χρονο Αφγανό που συνελήφθη και κρατείται.
Την ίδια ώρα, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μερικές εβδομάδες μετά την εκκένωση της Ειδομένης και των άλλων άτυπων καταυλισμών, καταγράφονται μαζικές μεταφορές προσφύγων και μεταναστών από την ενδοχώρα, με στόχο τη διέλευση μέσω παράνομων περασμάτων προς την Κεντρική Ευρώπη.
Οι χώρες του Βίζεγκραντ και του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» συνεχίζουν να ενισχύουν με επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις τις αρχές της ΠΓΔΜ για τη φύλαξη των συνόρων της με την Ελλάδα. Η Τσεχία από χθες απέστειλε 40 επιπλέον αστυνομικούς για έξι μήνες.
Ρεπορτάζ: Βασίλης Ιγνατιάδης 
Πηγή φωτογραφιών: astraparis.gr

http://www.ethnos.gr/koinonia/arthro/epixeirisi_gia_tin_apomakrynsi_prosfygon_pou_eixan_emplakei_se_epeisodia-64396448/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου