Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Κλίμα οξείας πόλωσης στην Αμερική





Οξύνεται η πόλωση που πυροδοτεί στην αμερικανική κοινωνία η υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όλο και συχνότερα οπαδοί του έρχονται κυριολεκτικά στα χέρια με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους, τη στιγμή που η επικρατέστερη αντίπαλός του από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, Χίλαρι Κλίντον, επιμένει ότι είναι επικίνδυνος και ακατάλληλος για το ύπατο αξίωμα στη χώρα. Παράλληλα πληθαίνουν οι αναλυτές που εκτιμούν ότι ο Τραμπ όχι απλώς θα κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά θα το κάνει με απόλυτη πλειοψηφία. Σε πρόσφατο άρθρο του στην «Ουάσιγκτον Ποστ», ο σκιτσογράφος της εφημερίδας Μάικλ Κάβνα εξηγεί πως ο Τραμπ θα πετύχει σαρωτική νίκη για τους εξής λόγους: επειδή έχει καταλάβει ότι οι άνθρωποι δεν είναι λογικοί και απευθύνεται σε αυτούς στο επίπεδο του θυμικού, αδιαφορεί κατά συνέπεια για στοιχεία και γεγονότα, με αποτέλεσμα ουδείς να μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχει δίκιο. Με δεδομένο ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας του χρησιμοποιεί ελάχιστα γεγονότα, μπορεί να «ξεχειλώνει» κατά το δοκούν την πραγματικότητα, βασιζόμενος κυρίως στον μανιχαϊστικό λόγο και τα στερεότυπα.




Η διχαστική ρητορική του Τραμπ ρίχνει βαριά τη σκιά της στην προεκλογική καμπάνια, με τους οπαδούς του να συγκρούονται συχνά με ακτιβιστές του αντίπαλου στρατοπέδου. Στην προχθεσινή ομιλία του στο Σαν Χοσέ ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις και ένας υποστηρικτής του δέχθηκε επίθεση με αυγό. Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα, όπως «Οχι μίσος στην Πολιτεία μας» και «Νταμ Τραμπ» (χαζός Τραμπ), ενώ διαδήλωσε έξω από το συνεδριακό κέντρο, στο οποίο πραγματοποιήθηκε η προεκλογική του συγκέντρωση. Η Χίλαρι Κλίντον χαρακτήρισε ιστορικό λάθος ενδεχόμενη εκλογή του στη διάρκεια ομιλίας της στο Σαν Ντιέγκο και επιτέθηκε στον αντίπαλό της, τον οποίο αποκάλεσε «απροετοίμαστο» και ακατάλληλο λόγω ιδιοσυγκρασίας. «Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να παίξει στα ζάρια την Αμερική», επισήμανε χαρακτηριστικά. Σε ανάλυσή του, το Ασοσιέτεντ Πρες εξήρε την ομιλία της Κλίντον, υπογραμμίζοντας ότι ίσως επιτέλους η Χίλαρι βρήκε τον βηματισμό της σε αυτήν την αμήχανη εκστρατεία, την οποία έχει διενεργήσει μέχρι στιγμής. «Μέσω μιας ομιλίας για την εξωτερική πολιτική, η Κλίντον πραγματοποίησε την Πέμπτη ένα πολιτικό σφυροκόπημα του Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική στιγμή για την υποψήφια, η οποία συχνά αγωνιζόταν να βρει ένα κεντρικό σημείο στην καμπάνια της για τον Λευκό Οίκο», έγραψε το αμερικανικό πρακτορείο. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι αναφερόταν επανειλημμένως στον αντίπαλό της με το μικρό του όνομα, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και οι στενοί συνεργάτες του αναφέρονται σε αυτόν με το επίθετό του, αποκαλώντας τον με ευλάβεια «κ. Τραμπ».


Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και από τις ηγετικές μορφές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τελικά τον Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου, παρά τις διαφορές που χωρίζουν τους δύο άντρες
.

http://www.kathimerini.gr/862392/article/epikairothta/kosmos/klima-o3eias-polwshs-sthn-amerikh

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου