Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Διογκώνεται στη χώρα το brain – drain (διαρροή εγκεφάλων) αλλά και το brain – waist (σπατάλη εγκεφάλων).




Το 27,1% των νέων ανέργων στο περιθώριο

Το στοιχείο αυτό αναδείχτηκε από έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε χθες, κατά τη διάρκεια συνεδρίου, στο αμφιθέατρο του μουσείου της Ακρόπολης.

 Το ποσοστό αυτό αφορά το 2015 και δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα των νέων βρίσκεται στο περιθώριο και έχει πολύ μικρές πιθανότητες να επανενταχθεί στον ομαλό ακαδημαϊκό και εργασιακό βίο.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν ανταμείβει όσο θα έπρεπε το επίπεδο της τεχνολογικής εξειδίκευσης που έχουν οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Φαίνεται ότι υιοθετείται ένα μοντέλο που προκρίνει ως ικανοποιητικά προσόντα εργασίας, τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, την γνώση της Αγγλικής σε επίπεδο Proficiency και την τριετή προϋπηρεσία.

 Όμως προσφέρεται αντικείμενο εργασίας που αντιστοιχεί σε απόφοιτο Λυκείου και ακόμα χειρότερα, η εργασία αμείβεται με μισθό κατώτερο του αποφοίτου Γυμνασίου…

Το φαινόμενο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διογκώνεται στη χώρα το brain – drain (διαρροή εγκεφάλων) αλλά και το brain – waist (σπατάλη εγκεφάλων).
Αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) στην Ελλάδα, η έρευνα του ΚΑΝΕΠ – ΓΣΕΕ δείχνει ότι η ελκυστικότητά της παραμένει χαμηλή. Θεωρείται υποτιμημένη έως ανύπαρκτη η εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και των επαγγελματικών συλλογικοτήτων στη διαμόρφωση των 67 προγραμμάτων σπουδών.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας υποτιμά την ουσιαστική σύνδεση της εκπαίδευσης με την ανάπτυξη.
Σε επίπεδο μεγέθους, διαπιστώνεται ότι το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές ή πολύ μικρές.

Οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν το 76% του συνόλου των εργαζομένων και παράγουν το 56% της συνολικής προστιθέμενης αξίας.
Οι επιχειρήσεις αυτές, όπως είναι λογικό, υπέστησαν και τις μεγαλύτερες ζημιές στα χρόνια της κρίσης.
 Ειδικότερα, το 2014 έχασαν το ¼ της δυναμικής τους, δηλαδή έκλεισαν 175.844 επιχειρήσεις. Παράλληλα οδηγήθηκε στην ανεργία το 25% των εργαζομένων σε αυτές ή 498.486 άτομα, ενώ χάθηκε το 35,3% της προστιθέμενης αξίας τους (14,7 δισ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2008.


https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ergasiaka/175377/to-27-1-ton-neon-anergon-sto-perithorio


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου