Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

Άγιος Ευγένιος και πλατεία Ποντίων στα Νέα Παλάτια Ωρωπού Αττικής (φωτο)




Η πλατεία των Ποντίων μαζί με το μνημείο της αλλά και το παρεκκλήσι του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζούντιου, κοσμούν πλέον τη συνοικία των Ποντίων στα Νέα Παλάτια Ωρωπού Αττικής. Τα θυρανοίξια του παρεκκλησίου και τα εγκαίνια της πλατείας, έγιναν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου.


«Ο Άγιος βρήκε όλους εμάς και ο ναός του έγινε εδώ», είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ωρωπού «Ο Εύξεινος Πόντος» Πολυχρόνης Λεμονίδης.


Τα θυρανοίξια του ναού έκανε ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος. Την πλατεία εγκαινίασε μαζί με τον μητροπολίτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο δήμαρχος της πόλης Θωμάς Ρούσσης και ο εφοπλιστής Θανάσης Μαρτίνος, που ήταν και ο μεγάλος χορηγός της κατασκευής του ναού και της πλατείας.




Ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις.Ποντιακούς χορούς παρουσίασε ο Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος». Χορούς από τη Μικρά Ασία ο Πολιτιστικός και Πνευματικός Όμιλος Νέων Παλατίων.
Άρωμα Κρήτης έφερε ο Σύλλογος Κρητών Ωρωπού και πέριξ περιοχών «Η Μεγαλόνησος», ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και ρωσικοί χοροί.




«Πλέον όλες οι εκδηλώσεις θα γίνονται στην πλατεία του Αγίου Ευγενίου», ανέφερε με εμφανή ικανοποίηση ο Πολυχρόνης Λεμονίδης.


Επόμενος στόχος του συλλόγου είναι να κάνει την πρώτη δεξαμενή νερού της περιοχής μουσείο. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα, το οποίο κατασκεύασαν οι Πόντιοι όταν έφθασαν στην περιοχή το 1922.

Στο σημείο που αποβιβάστηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες, όπως είπε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του συλλόγου, δημιούργησαν και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

http://www.pontos-news.gr/article/154150/agios-eygenios-kai-plateia-pontion-sta-nea-palatia-oropoy-attikis-foto

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου