Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Αναζητώντας το χαμένο κίνητρο της νέας γενιάς ..





Το σλόγκαν η «νέα γενιά πρέπει να βγει μπροστά» είναι το αγαπημένο «ψωμοτύρι» κάθε προεκλογικής εκστρατείας. Δεν υπάρχει πολιτική ομιλία που να μην κάνει αναφορά στους νέους. Δεν υπάρχει ψηφοδέλτιο που να μην περιέχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που ανήκουν στην νέα γενιά.
Έχουν ωστόσο όλα αυτά ουσιαστική στόχευση; Ή μήπως αποτελούν πρακτικές κλισέ των επικοινωνιολόγων, παντελώς κενές περιεχομένου;
Το ζητούμενο όμως δεν είναι να επικαλούμαστε την νέα γενιά στις ομιλίες μας ή να την χρησιμοποιούμε διακοσμητικά στους συνδυασμούς μας. Ας δούμε την μεγάλη εικόνα: Οι νέοι άνθρωποι αποτελούν την φυσική συνέχεια της κοινωνίας μας. Είναι τα πρόσωπα που θα κληθούν να πετύχουν εκεί όπου εμείς αποτύχαμε.
Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να «σπρώχνουμε» προς το μέλλον την αναζήτηση της προοπτικής. Δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να διαιωνίζονται προβλήματα και ελλείψεις. Η ανάγκη να δώσουμε κίνητρο στους νέους ανθρώπους της περιοχής να πιστέψουν στον τόπο τους και να παραμείνουν σε αυτόν, είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Κάθε πολιτική πρέπει να απαντάει πειστικά στο ερώτημα «τι λόγο έχει ένα νέο παιδί να παλέψει και να προκόψει στο μέρος που μεγάλωσε;».
Η υψηλή ανεργία στις νεαρές ηλικίες, για παράδειγμα, δεν είναι ένα απλό ποσοτικό μέγεθος. Είναι απόλυτα προσωποποιημένο: Οι αριθμοί κρύβουν από πίσω ανθρώπους νέους με ενδιαφέροντα, αγωνίες, φόβους και σπουδές.
Η τοπική αυτοδιοίκηση εκ των πραγμάτων βρίσκεται πιο κοντά στο πρόβλημα σε σχέση με την κεντρική διοίκηση. Το μεγαλύτερο φορτίο πέφτει στις πλάτες της.
Στο πνεύμα αυτό, η δημοτική μας παράταξη δεσμεύεται, ως η επόμενη δημοτική αρχή του τόπου, να καταγράψει με τρόπο συστηματικό, όχι απλώς μια λίστα με τα ονόματα των ανέργων νέων της περιοχής, αλλά και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τους εξατομικεύουν (θεωρητικές σπουδές, πρακτικές γνώσεις, προηγούμενη εμπειρία κ.α.). Μόνο με την τήρηση μιας τέτοιας πληροφοριακής πλατφόρμας, θα κατορθώσουμε να δούμε τι ανθρώπινο δυναμικό διαθέτουμε, ώστε στη συνέχεια να οργανώσουμε την αξιοποίησή του.
Μια τέτοια πλατφόρμα θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο. Χρειαζόμαστε ωστόσο μία δομή που θα το αξιοποιήσει, συμβάλλοντας στον αναπτυξιακό προσανατολισμό του Δήμου μας. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τα πάντα από τους κεντρικούς φορείς. Για εμάς η ίδρυση ενός Δημοτικού Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης έχει υψηλή προτεραιότητα στην ατζέντα της επόμενης μέρας και είναι κάτι που φιλοδοξούμε να υλοποιήσουμε άμεσα.
Πρέπει να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τι ανθρώπινο δυναμικό διαθέτουμε, ποιες είναι οι προσφερόμενες θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας και στους όμορους δήμους και να αποτελέσουμε έναν αποτελεσματικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ υποψηφίων εργαζομένων και υποψηφίων εργοδοτών. Ένας τέτοιος τοπικός θεσμός, λοιπόν, θα ανταποκριθεί στο πρόβλημα με τρόπο συγκεκριμένο – όχι με ευχολόγια και ρουσφέτια.
Με τη λειτουργία ενός τέτοιου θεσμού θα κατορθώσουμε, ως δημοτική αρχή, να δημιουργήσουμε το συντομότερο δυνατό προγράμματα απασχόλησης, προσανατολισμένα στις ανάγκες του Δήμου, όχι στην λογική της προσωρινής απασχόλησης των νέων μας, μα με γνώμονα την ένταξή τους στην πραγματική οικονομία, την προσφορά δηλαδή μέσω της εργασίας τους στο σύνολο.
Έχουμε την θέληση και την ικανότητα να παρέχουμε πρόσθετες δεξιότητες στους νέους μας, μέσα από ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα που θα καταρτίζονται σε συνεργασία με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ανάλογα με τις εκάστοτε εργασιακές ανάγκες. Δεν πρόκειται για ουτοπικές προτάσεις. Πρόκειται για ένα απόλυτα ρεαλιστικό πλάνο που μπορούμε να υλοποιήσουμε.
Αγαπητοί συμπολίτες, δέκα χρόνια κρίσης μας έχουν διδάξει ότι τα προβλήματα δεν εξαλείφονται από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε περιμένοντας κάποιον από μηχανής θεό. Δεν τρέφουμε την αυταπάτη ότι τα προβλήματα των νέων μας θα λυθούν με τη διατύπωση και μόνο των θέσεων μας. Φιλοδοξούμε ωστόσο να τους φέρουμε κοντά μας και μαζί να βρούμε λύσεις. Με μικρά βήματα, προοπτική και επιμονή στον τελικό στόχο, μπορούμε να δώσουμε σε όλα αυτά τα νέα παιδιά τον λόγο που ψάχνουν για να προοδεύσουν στον τόπο που μεγάλωσαν, βοηθώντας τον να γίνει καλύτερος.



Γιώργος Γιασημάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου