Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Άσκηση ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ανοιχτά της Κύπρου με τη συμμετοχή επτά χωρών




Διεξάγεται σήμερα και αύριο η διεθνής πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2016».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις σε χερσαίο, θαλάσσιο και εναέριο χώρο της επαρχίας Λάρνακας, εντός της ΑΟΖ και του FIR της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεθνή άσκηση μέχρι σήμερα, στην οποία συμμετέχουν η Εθνική Φρουρά, το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), η Πολιτική Άμυνα, η Αστυνομία Κύπρου, σε συνεργασία με άλλες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και αεροναυτικές δυνάμεις και προσωπικό από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία.




 Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΝΕΑΡΧΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από περιοχές κρίσεων σε γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Η τελική φάση της άσκησης θα διεξαχθεί αύριο, στο λιμάνι της Λάρνακας, παρουσία πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, καθώς και ξένων διπλωματών και παρατηρητών. Το σενάριο της άσκησης αφορά δυσμενείς εξελίξεις σε γειτονική χώρα, που απειλούν την ασφάλεια ξένων πολιτών από ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές χώρες.



 Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίζεται η εκκένωσή τους από την χώρα σε ασφαλή προορισμό, ο οποίος για σκοπούς της άσκησης, είναι η Κύπρος. Για την καλύτερη οργάνωση και συνεργασία των επηρεαζόμενων χωρών, δημιουργείται πολυεθνικό συντονιστικό κέντρο σε χώρους της Πολιτικής Άμυνας στην Κύπρο, ενώ οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζονται με τις πρεσβείες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

 Στο πλαίσιο της άσκησης οργανώνονται, στελεχώνονται και λειτουργούν κάτω από συνθήκες πλήρους επιχειρησιακής δράσης τα προβλεπόμενα συντονιστικά κέντρα, αλλά και χώροι καταγραφής εκκενωμένων και προσωρινής φιλοξενίας. Η άσκηση διαρκεί δύο ημέρες, 30-31/5, αλλά οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε ειδικά συνέδρια και εργαστήρια με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία τους στις 27-28 και 29/5. Τα συμπεράσματα της άσκησης αυτής αξιοποιούνται για τη βελτίωση διαδικασιών και πρακτικών που ακολουθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο από διεθνείς οργανισμούς.

ΠΗΓΗ:ΚΥΠΕ


http://www.militaire.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου