Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

ΟΗΕ: Διεθνής δέσμευση για την εξάλειψη πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς


Πάνω από 200 χώρες και ανεξάρτητες περιοχές υπέγραψαν ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι της Κένυας για την εξάλειψη των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς.
Το ψήφισμα αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη θέσπιση μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης που θα ασχολείται με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης που πλήττει τους ωκεανούς του πλανήτη.
Σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά ό,τι ψάρια κατά βάρος στους ωκεανούς παγκοσμίως μέχρι το 2050, εάν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις.
«Υπάρχει πολύ ισχυρή γλώσσα σε αυτό το ψήφισμα», δήλωσε ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, υπουργός Περιβάλλοντος της Νορβηγίας, στο πρακτορείο Reuters. «Έχουμε τώρα συμφωνήσει να διερευνήσουμε ένα νομικά δεσμευτικό σύμφωνο και άλλα μέτρα σε διεθνές επίπεδο τους επόμενους 18 μήνες», πρόσθεσε.
Η Νορβηγία ήταν η χώρα που πήρε την πρωτοβουλία για το ψήφισμα του ΟΗΕ. «Ακόμη και τα πιο απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη δεν έχουν ξεφύγει από την πλαστική απειλή», δήλωσε ο Χέλγκεσεν.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πλαστικών απορριμμάτων στον κόσμο και επίσης ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου. Ωστόσο, η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο παγκοσμίως στην αντιμετώπιση αυτών των περιβαλλοντικών κρίσεων.
«Εάν υπάρχει μια χώρα που αλλάζει αυτή τη στιγμή περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, είναι η Κίνα. Η ταχύτητα και η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αλλάξει είναι τεράστια», δήλωσε ο Έρικ Σόλχαϊμ, επικεφαλής του UNEP, στο Reuters.
Το ψήφισμα αρχικά προοριζόταν να έχει νομικά δεσμευτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά αντιτάχθηκαν στο δεσμευτικό χαρακτήρα οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Ομάν, της Σρι Λάνκα και της Νότιας Αφρικής, υιοθέτησαν πρόσφατα νέες δεσμεύσεις για τη μείωση της πλαστικής ρύπανσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου