Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Τα βρόμικα «παιχνίδια» με τον ΕΦΕΤ



Τα κακώς κείμενα στον οργανισμό, ωρολογιακή βόμβα για τη διατροφή!
ΜΕΡΟΣ 2ο
Της
Ντίνας Ιωακειμίδου
Ερευνα: Μαρία Παναγιώτου,
Ειρήνη Μιλή

Κάθε γραφειοκρατική προσπάθεια αναδιοργάνωσης γίνεται με σκοπό να διατηρηθεί η προηγούμενη οργάνωση, σύμφωνα με τη σοφή ρήση του νόμου του Μέρφι.

Η ιστορία, οι διαδρομές, οι ανατροπές, οι αποκεφαλίσεις των προέδρων του ΕΦΕΤ, οι αλλεπάλληλες παρεμβάσεις που δεν περιορίστηκαν στις νομοθετικές αλλά κατά καιρούς προσέλαβαν και τη μορφή της ευθείας πολιτικής παρέμβασης στο έργο του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων του, που συνεχίζεται με επιτυχία ως τις ημέρες μας, και εν τέλει η απαξίωσή του μέσω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής του καταλήγουν στον ίδιο κοινό παρονομαστή:

Στην αποφυγή της σύστασης ενός πραγματικά αξιόπιστου Ενιαίου Φορέα, που θα φέρει την ευθύνη, θα διαθέτει τα μέσα και θα εγγυάται τη διατροφική ασφάλεια των πολιτών. 
Αποτέλεσμα; Περιορισμένοι έλεγχοι, αβεβαιότητα για το τι τρώμε. «Στην πραγματικότητα η λογική του Ενιαίου Φορέα ουδέποτε επιτεύχθηκε. 
Μια Aρχή εν ολίγοις που θα εποπτεύει τα πάντα και θα λογοδοτεί στην Πολιτεία και στους καταναλωτές» σημειώνει στη «δημοκρατία» η Ελένη Αλευρίτου, εκπρόσωπος των καταναλωτικών οργανώσεων και συγκεκριμένα της ΕΚΠΟΙΖΩ στο Δ.Σ. του ΕΦΕΤ.

«Από την Πολιτεία δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Ο ΕΦΕΤ υποχρηματοδοτείται, οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι σοβαρές, ενώ χαρακτηριστική είναι η απουσία αξιολόγησης του έργου που παράγεται. 
Η πολυδιάσπαση επίσης και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων έχουν ως αποτέλεσμα να μη λειτουργούμε όπως πρέπει» υπογραμμίζει με έμφαση στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πώς -κι αυτός- βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση. «Αντί για 550 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε ο ιδρυτικός νόμος του ΕΦΕΤ, έχει μόλις 258, ενώ από τις προβλεπόμενες 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις του ενεργές είναι οι εννιά και μόλις δύο από αυτές είναι σε έναν βαθμό στελεχωμένες, ενώ η χρηματοδότησή του διαχρονικά καλύπτει μόλις και μετά βίας τις δαπάνες μισθοδοσίας μετατρέποντας εξ ανάγκης σε σημαντικό παράγοντα για τη λειτουργία του και την υλοποίηση του σκοπού του την είσπραξη προστίμων και τελών εκπαίδευσης, κατάσταση θεσμικά ανεπίτρεπτη» τονίζει ο δρ Φραγκίσκος Γαΐτης, πρόεδρος του συλλόγου των μόνιμων υπαλλήλων του φορέα.

«Ο ΕΦΕΤ είναι η πολύφερνη νύφη που όλοι θέλουν υπό τον έλεγχό τους. Και επειδή άπαντες διεκδικούν ένα τμήμα των ελέγχων, το αποτέλεσμα είναι η πολυδιάσπαση και ο κατακερματισμός. Στο διά ταύτα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για τον έλεγχο των βιομηχανιών τροφίμων. Αυτές κάνουν ό,τι θέλουν και εμείς τρέχουμε από πίσω τους» δηλώνει στην εφημερίδα μας το παλαιό στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Τριανταφύλλου.
Ψάχνοντας τον αδύναμο κρίκο στους ελέγχους
Η ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων το 1999, που χαιρετίστηκε ως ένα μεταρρυθμιστικό εγχείρημα ενιαίας Αρχής για τα τρόφιμα με στόχο την ανασυγκρότηση και την ενοποίηση των πολυδιασπασμένων και ελλειμματικών ελεγκτικών μηχανισμών, κατέληξε σε μια γραφειοκρατική λερναία ύδρα, όπου έλεγχοι ασκούνται επίσης από διευθύνσεις και τμήματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μια μάλιστα πρόσφατη Γενική Διεύθυνση, από υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Υγείας, του υπουργείου Εσωτερικών μέσω των Περιφερειών, του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και ουκ έστιν αριθμός.

Το ερώτημα που τίθεται στο διά ταύτα οφείλει να επικεντρωθεί στο ποιος φορέας δεν ασκεί ελέγχους. Ή άλλως, για να καταφύγουμε και πάλι στον νόμο του Μέρφι, όταν το τμήμα του μάρκετινγκ λέει ναι, το οικονομικό τμήμα λέει όχι, το νομικό τμήμα πρέπει να το επανεξετάσει, το τμήμα του προσωπικού ανησυχεί, το τμήμα του σχεδιασμού βρίσκεται σε σύγχυση, το τμήμα των μηχανικών είναι υπεράνω του προβλήματος, το τμήμα της παραγωγής χρειάζεται περισσότερο χώρο και η γενική διεύθυνση ψάχνει για κάποιον υπεύθυνο!
Τα μολυσμένα κρέατα στα Lidl και η αποπομοπή από Λοβέρδο
Στη συνείδηση των καταναλωτών ο ΕΦΕΤ είναι η αρμόδια Αρχή για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων. Και πράγματι ο ΕΦΕΤ διακρίνεται για το υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό του. Στα 17 χρόνια της πολυδαίδαλης διαδρομής του όμως, όπως επισημάναμε και στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας, εναλλάχτηκαν 11 πρόεδροι ενώ πήγε και ήρθε σε... τέσσερα υπουργεία: από το υπουργείο Ανάπτυξης πέρασε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, από εκεί πέρασε στο υπουργείο Υγείας και από εκεί πέρασε και πάλι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ετσι ο ΕΦΕΤ ιδρύεται το 1999 με τον νόμο 2741 από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο και, όπως ορίζεται, μεταξύ άλλων, ο Ενιαίος Φορέας «συντονίζει και διευθύνει τους ελέγχους σε όλα τα στάδια μετά την πρωτογενή παραγωγή στην οποία εντάσσονται μεταξύ άλλων η συγκομιδή, η σφαγή και το άρμεγμα, δηλαδή στα στάδια της παρασκευής, της μεταποίησης, της παραγωγής, της συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς, διανομής, διακίνησης, προσφοράς προς πώληση ή της διάθεσης στον καταναλωτή στα νωπά ή επεξεργασμένα τρόφιμα που παράγονται, διακινούνται ή εισάγονται στη χώρα μας ή εξάγονται από αυτήν».

Οι πολύπλοκες διαδρομές μέσω υπουργικών διαδρόμων συνεχίζονται, οι αποκαθηλώσεις των προέδρων του ΕΦΕΤ επίσης καλά κρατούν, ενώ το καλοκαίρι του 2011 λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις η αποπομπή του προέδρου του Ενιαίου Φορέα, καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Γιώργου Νυχά, από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει την απόσυρση κατεψυγμένων προϊόντων κρέατος, μολυσμένων με το βακτήριο Escherichia Coli, σε εγκαταστάσεις του Lidl στη βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση της αποπομπής του προέδρου του ΕΦΕΤ προκαλεί την εντονότατη αντίδραση καταναλωτικών οργανώσεων, των Οικολόγων Πρασίνων, ενώ ο Νίκος Χουντής ως ευρωβουλευτής τότε του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει ερώτηση στην Κομισιόν. «Η ιστορία αυτή με την ανίχνευση του E. Coli είχε προκαλέσει την καθαίρεση του προέδρου του ΕΦΕΤ από την τότε κυβέρνηση, σε μια επίδειξη υποταγής στα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα και ενάντια στο συμφέρον της κοινωνίας και δη της δημόσιας υγείας» τονίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής στη «δημοκρατία».
Καταγγελίες για τα διατροφικά σκάνδαλα στο τηλέφωνο 2130170400


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου