Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ Μολυσμένα αυγά με Fipronil από την Βουλγαρία στην ελληνική αγορά



Παρτίδες με μολυσμένα αυγά στα οποία ανιχνεύτηκε το εντομοκτόνο Fipronil καταγράφτηκαν στο δίκτυο ασφάλειας των τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συγκεκριμένες παρτίδες από την Βουλγαρία και την Ιταλία μπήκαν στην Ελλάδα στις 8 Νοεμβρίου και δεν έχει γίνει καμία ενημέρωση του κοινού όπως καταγγέλει με ερώτησή του στη Βουλή ο αν. τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης της ΝΔ Γιώργος Στύλιος.

Στην ερώτησή του ο Γ. Στύλιος αναφέρει ότι «καμία ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή, παρά το νέο κρούσμα εισαγωγής στη χώρα μας μολυσμένων αυγών με το εντομοκτόνο Fipronil».
Σύμφωνα με τον κ. Στύλιο, στο δίκτυο RASFF καταχωρήθηκε η εισαγωγή μολυσμένων με Fipronil αυγών από την Ιταλία στις 08-11-2017.

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρει ότι το RASFF (RapidAlertSystemforFoodandFeed) αποτελεί το επίσημο δίκτυο της Ε.Ε. για τις ειδοποιήσεις ανάκλησης που διατίθενται από τις αρχές ασφάλειας των τροφίμων και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων. Ο κ. Στύλιος, είχε επισημάνει ξανά το πρόβλημα, τονίζοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, κατά πρόσφατο παρελθόν, σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, όταν ανάλογα κρούσματα είχαν εμφανιστεί σε 20 χώρες εντός της Ε.Ε.Παραδόξως, ο ΕΦΕΤ δεν για μια ακόμη φορά δεν έδωσε κανένα στοιχείο στη δημοσιότητα, ενώ κανένας μηχανισμός ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών δεν ενεργοποιήθηκε.
Ο Βουλευτής, καταλήγει ερωτώντας μεταξύ άλλων τον αρμόδιο Υπουργό:
• Έχουν ενεργοποιηθεί μηχανισμοί ελέγχου και προστασίας του καταναλωτή και ποιοι είναι αυτοί;
• Υπάρχουν διαβεβαιώσεις που μπορεί να δώσει το ΥΠΑΑΤ στους Έλληνες καταναλωτές ότι δεν υπάρχουν μολυσμένα αυγά ή προϊόντα αυγών που να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ; 
• Πως σκοπεύει το ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει την ελληνική αυγοπαραγωγό πτηνοτροφία;
• Που οφείλεται η καθυστέρηση της Κ.Υ.Α. σχετικά με την υποχρεωτική διαδικτυακή σύνδεση του κλάδου των αυγοπαραγωγών στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»; Πότε τελικά θα εκδοθεί και από πότε θα τεθεί σε ισχύ;



https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/ygeia/182201/molysmena-avga-me-fipronil-apo-tin-voulgaria-stin-elliniki-agora

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου