Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Χυλοπίτες με ντομάτα και ρίγανη


Προετοιμασία: 10΄, Μαγείρεμα + Ψήσιμο: περίπου 15΄- 20΄
Υλικά (για 4 - 5 άτομα)
  • 1 πακέτο (500 γρ.) χυλοπίτες
  • 1 κονσέρβα ολόκληρα ντοματάκια με το χυμό τους, χτυπημένα
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 200 γρ. ανθότυρο, κομματιασμένο (ή κατίκι Δομοκού)
  • 200 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη χοντροκομμένη ή 1/2 κουτ. σούπας ξερή
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
 
Διαδικασία

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το σκόρδο και όταν ζεσταθεί και αρχίσει να βγάζει το άρωμά του, ρίχνουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε, αφήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε τις χυλοπίτες, ανακατεύουμε για 30 δευτερόλεπτά και προσθέτουμε 2 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία, έτσι ώστε να αρχίσει να βράζει, αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη για να ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε λίγο - λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε να βράσουν οι χυλοπίτες και μαγειρεύουμε για 2 - 3 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που προτείνεται στη συσκευασία. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.

Ρίχνουμε τη ρίγανη, ανακατεύουμε και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί. Σκορπάμε από πάνω τα τυριά και ψήνουμε για περίπου 5 - 6 λεπτά, ίσα να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σαλάτα.

Τι πίνουμε: Βάλτε στα ποτήρια σας μια Νεμέα, τόσο στην ερυθρή όσο και στην ερυθρωπή εκδοχή της, και θα ’ναι όλοι ευχαριστημένοι.
Μυστικό: Μια άλλη παραλλαγή είναι να ανακατέψουμε 400 γρ. γιαούρτι με τη γραβιέρα και τις χυλοπίτες, να τα αδειάσουμε στο ταψί και να τα ψήσουμε για 15 λεπτά.
http://www.kathimerini.gr/869580/article/gastronomos/syntages/xylopites-gkratinarismenes-me-ntomata-kai-riganh

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου